1.3.2012

Poslední aktualizace 2.3. 05:15UTC
--------
Společnost Lockheed Martin oznámila úspěšné dokončení testů komunikačního zařízení vojenské družice AEHF-1 (Advanced Extremely High Frequency). Družice byla pod kódovým označením USA 214 vypuštěna 14. srpna 2010 a na geostacinární dráze byla zakotvena 24. října 2011. Testování spojového systému bylo zahájeno 3. listopadu 2011. Družice bude nyní předána k využívání 14th Air Force na Vandenberg Air Force Base.
***
Na Cape Canaveral probíhá modernizace mobilní plošiny,která převážela z budovy VAB na startovní rampu rakety Saturn s loděmi Apollo i pozdější raketoplány. Transportér CT-2 získá dva nové dieselové motory a po úpravě bude využíván k přepravě těžkých raket SLS (Space Launch System) a nové kosmické lodi Orion na startovní rampu.
***
Philip Christensen z Arizona State University řekl u příležitosti 10. výročí zahájení výzkumu Marsu pomocí aparatury THEMIS na sondě Mars Odyssey, že se THEMIS osvědčil a byl u řady objevů. Během desíti let (od 19. února 2002) aparatura pořídila více než půl miliónu snímků v infračerveném a viditelném světle.
***
Start kosmické lodi Shenzhou-9 s třemi kosmonauty na palubě se uskuteční mezi červnem a srpnem letošního roku a jeho úkolem bude spojení s modulem Tiangong-1 a přestup kosmonautů do tohoto modulu. Tiangong-1 se v současné době pohybuje po oběžné dráze ve výšce kolem 400 km a podle čínských zdrojů funguje normálně. Informaci podal Qi Faren, bývalý hlavní konstruktér kosmických lodí Shenzhou.
***
V RKK Eněrgija se uskutečnilo zasedání rozšířené vědeckotechnické rady, které bylo věnováno stému výročí narození Borise Jevsejeviče Čertoka. Zasedání se zúčastnili současní a bývalí pracovnící RKK, představitelé Roskosmosu, Ruské akademie věd, kosmonauti a další hosté. Hlavní projev věnovaný tvůrčí práci Čertoka přednesl předseda vědeckotechnické rady V. P. Legostajev a poté vystoupili další účastníci zasedání.
***
Představitelé NASA oznámili v americké Kongresu, že jeden z jejich pracovníků ztratil notebook s řídicími kódy pro Mezinárodní kosmickou stanici. Ztráta počítače, na němž data nebyla zašifrována, byla objevena vnitřním auditem NASA. Generální inspektor NASA v této souvislosti uvedl, že jen v minulém roce zmizelo "desítky" mobilních zařízení, jež obsahovala data určená jen pro vnitřní potřebu nebo utajované údaje.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu oznámilo, že ruští kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanice se 4. března zúčastní ruských prezidentských voleb. Hlasování se uskuteční v průběhu speciálního telemostu, jehož začátek byl ohlášen na 13:15 moskevského času (09:15 UTC).
***
Čínská agentura Xinhua oznámila, že čínské středisko pro satelitní datové zdroje a aplikace získalo první snímky Země z družice ZY-1-02c, která byla vypuštěna 22. prosince 2011. Satelit je vybaven dvěma kamerami s vysokým rozlišením a jednou multispektrální kamerou a má poskytovat snímky zemského povrchu využitelné v zemědělství, při monitorování životního prostředí a pro další aplikace.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice přepojí motory orientačního systému modulu Zvezda k nádržím modulu Zarja. V dalším čase je pro kosmonauty stanovena kontrola vědeckých experimentů a technická obsluha stanice.
***
Do blízkého okolí Země se během dne přiblíží asteroidy: 2012 DS32 na minimální vzdálenost 0,005 AU (asi 748.000 km) a 2012 DN31 na 0,021 AU (3,1 miliónu km). Oba asteroidy byly objeveny teprve 25. února 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat