2.3.2012

Poslední aktualizace 3.3. 06:15 UTC
--------
Bývalý astronaut John Glenn se zúčastnil na Cleveland State University slavnosti u přiležitosti 50. výročí jeho prvního kosmického letu. Při projevu před 3000 posluchači působil devadesátiletý veterán svěžím dojmem.
***
Studenti Parkside Elementary School pomocí amatérské vysílačky hovořili asi 10 minut s astronautem Donaldem Pettitem na Mezinárodní kosmické stanici. Spojení proběhlo v rámci programu Amateur Radio on the International Space Station, jehož cílem je získat studenty pro budoucí kariéru vědců a astronautů.
***
Generální inspektor NASA uvedl pro americký Kongres, že hackeři v loňském roce pronikli celkem třináctkrát do počítačů NASA a jeho středisek. Hackeři přitom získali přístup ke kontrole důležitých systémů.
***
Na Cape Canaveral proběhlo zkušební odpočítání startu nosné rakety Falcon 9 s lodí Dragon. Společnost SpaceX uvedla, že odpočet probíhal dobře a byl zastaven v čase T-5 s. Raketa měla odstartovat už v únoru, ale její let byl odložen do konce dubna, aby byl dostatek času na pozemní testování.
***
Ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin absolvovali hodnotící osmihodinový pobyt v trenažeru ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanice. Účelem bylo upevnění dříve získaných dovedností v oblasti řízení a udržování systémů stanice a prověření spolupráce s řídicím střediskem. Kosmonauti dále zjišťovali a odstraňovali poruchy v systémech zajištění životních podmínek. Oba kosmonauti jsou zařazeni do náhradní posádky Expedice 33/34, která má k ISS odletět v květnu 2012.
***
Evropská kosmická agentura oznámila odklad startu nákladní lodi ATV-3 Edoardo Amaldi k Mezinárodní kosmické stanici. Příčinou zrušení start 9. března jsou technické důvody a nutnost dodatečných prověrek systémů lodi. Nový termín startu bude zřejmě posunut o dva týdny na 23. březen.
***
Novozélandští vědci z univerzity v Aucklandu popsali v časopisu Geophysical Research Letters, že za posledních deset let klesla průměrná výška mraků plujících nad zemským povrchem o třicet až čtyřicet metrů. K takovému výsledku dospěli na základě analýzy dat získaných americkou družicí Terra. Co je příčinou poklesu výšky mraků ale zjištěno nebylo.
***
Valerij Abraškin ze samarského CSKB-Progress oznámil, že družice Foton-M4 bude vypuštěna v roce 2013. Družice je v současné době ve stádiu dokončování výrobní dokumentace a její výroba bude zahájena ve druhé polovině letošního roku. Hlavním cílem družice budou experimenty v mikrogravitaci a výzkum v oblasti kosmické biologie a biotechnologií.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v rozhovoru s novináři mj. uvedl, že příští kosmická stanice by nemusela být postavena na oběžné dráze kolem Země, ale přímo na jiném nebeském tělese. Je potřeba o takové možnosti uvažovat, dodal vicepremiér.
***
Hlavní konstruktér RKK Eněrgija Vitalij Lopota ve svém vystoupení na vědecko-technické radě RKK Eněrgija řekl, že člověk se do vzdálenějších míst než na Mars nepodívá řadu generací. Pro lety do vzdálených částí Sluneční soustavy bude potřeba vytvořit nové technologie, které umožní zvýšit rychlost kosmických lodí na 200 km/s.
***
V USA si připomínají 40. výročí startu sondy Pioneer 10 k Jupiteru, první sondy, která plánovaně opustí Sluneční soustavu (nese i desku s "dopisem" pro případné cizí civilizace, jež by mohla sondu objevit).  V současné době je Pioneer 10 třetím nejvzdálenějším umělým objektem (ještě dále jsou sondy Voyager 1 a Voyager 2. K hvězdě Aldebaran vzdálené 68 světelných let se sonda přiblíží za dva milióny let.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice bude na ruském segmentu prověřovat systém zabezpečení životních podmínek a systém řízení tepelného režimu ve stanici. Hlavní činností kosmonautů budou během dne vědecké experimenty a dálkový průzkum Země.
***
V nevelké vzdálenosti od Země proletí asteroid 2012 DR32, který se při průletu přiblíží na 3,3 miliónu km (0,022 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat