3.3.2012

Poslední aktualizace 3.3. 20:20 UTC
--------
Americký Senát v pátek (2.3.) schválil návrh zákona, který umožňuje společnosti podílející se na kosmických aktivitách v Cecil Field získat osvobození od daně; osvobození se týká jen nákupu zařízení. Základně Cecil Field byla v roce 2010 udělena licence kosmodromu pro horizontální vzlety a přistání kosmických strojů.
***
Firma Lockheed Martin podepsala smlouvu s kosmodromem Kodiak a může se tak stát záchrancem základny. Bez vstupu silného podílníka by budoucnost kosmodromu byla nejistá.
***
V Číně bylo oficiálně oznámeno, že nosná raketa Long March-2F pro kosmickou loď Shenzhou je již připravena. Liang Xiaohong, náměstek ředitele China Aerospace Science and Technology Corporation, dodal, že raketa je navržena s maximální úrovní bezpečnosti a je vybavena pokročilejším software pro navedení na oběžnou dráhu kolem Země.
***
Ředitel Čínské meteorologické správy Zheng Guoguang uvedl před nadcházejícím zasedání Čínské lidové poradní konference, že do roku 2020 bude vypuštěno dvanáct meteorologických družic. Družice budou vypouštěny v souladu s desetiletým plánem vytvořeným Čínskou meteorologickou správou.
***
Technici na Vandenberg AFB instalují aerodynamický kryt na raketu Pegasus XL, která ponese družici Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR). Upevnění krytu a jeho komplexní kontrola mají být dokončeny během dneška.
***
V časopisu Geophysical Research Letters byl otištěn článek o zjištění velmi tenké atmosféry na Saturnově měsíci Dione. Sonda Cassini zjistila u Dione molekulární ionty kyslíku,což potvrdilo přítomnost atmosféry, jejíž hustota odpovídá pozemské atmosféře ve výšce asi 480 km.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má v plánu pravidelný týdenní úklid stanice a nezbytnou obsluhu technického vybavení a vědeckých experimentů. Větší část dne mají kosmonauti vyhrazenu odpočinku.
***
Kometa P/2012 A3 (SOHO) se přiblíží na nejmenší vzdálenost k Zemi - 0,791 AU (tj. 118,3 miliónů km).

Žádné komentáře:

Okomentovat