4.3.2012

Poslední aktualizace 5.3. 05:40 UTC
--------
NASA oznámil, že na vojenské základně v Arizoně proběhly úspěšné testy padáku pro kosmickou loď Orion. Model kabiny byl při zkouškách shozen z letounu ve výšce asi 7500 metrů a padáky snesly kabinu bezpečně na zem.
***
V Číně bylo oznámeno, že nosná raketa nové generace Čchang čeng 7 uskuteční svůj první let během pěti let. Podle tohoto sdělení bude raketa používat netoxické palivo a její nosnost na nízkou oběžnou dráhu bude 13,5 tuny (na heliosynchronní dráhu ve výšce 700 km to bude 5,5 tuny).
***
Evropská kosmická agentura oznámila možný termín startu zásobovací kosmické lodi ATV-3 Edoardo Amaldi, i když oficiální termín zatím nebyl stanoven. ATV-3 bude ze základny v Kourou  pravděpodobně startovat 23. března v 04:31 UTC a k ISS se připojí 28. března ve 22:51 UTC.
***
Tým astronomů, který zpracovává data z Keplerova kosmického teleskopu nedávno vydal třetí katalog nových planet. V katalogu jsou údaje o 1091 novém kandidátu na exoplanetu, jenž byl teleskopem zjištěn v období od května 2009 do září 2010. Celkově tak teleskop identifikoval 2321 cizích planet (počet platný v září 2010).
***
Ruští kosmonauti Škaplerov, Ivanišin a Kononěnko pobývající na Mezinárodní kosmické stanici se zúčastnili ruských prezidentských voleb. Během speciálního spojení na uzavřené lince kosmonauti dali pokyn k úpravě hlasovacích lístků svému důvěrníkovi, který poté lístky vložil do urny ve volební místnosti Střediska řízení letů. Hlasování proběhlo v souladu s pokyny oblastní volební komise Moskevské oblasti.
***
V současné době probíhá v American Museum of Natural History výstava nazvaná Beyond Planet Earth: The Future of Space Exploration (Daleko od Země: budoucnost průzkumu vesmíru), která potrvá do 12. srpna 2012. Kurátoři výstavy shromáždili doklady o pravděpodobných trendech výzkumu vesmíru a předvádějí i možnou komercializaci letů do vzdáleného vesmíru.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má volný den; ale kosmonauti budou zajišťovat obsluhu systémů a vědeckých experimentů. Na ruském segmentu stanice probíhají experimenty: Kristalizator, Uragan, Vsplesk, Molnija-Gamma, Biorisk, Ekon, Biotrek, Bakteriofag, Kalcij a Matrjoška-M.
***
Asteroid 2012 DZ13 se ve 20:53 UTC přiblíží k Zemi na nejmenší vzdálenost 0,033 AU (tj. 4,9 miliónu km); asteroid byl objeven 22. února 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat