16.4.2012

Poslední aktualizace 16.4. 21:00 UTC

Raketoplán Discovery je připraven na hřbetě letounu Boeing 747 k přeletu do Washingtonu. Letoun by měl letiště Kennedyho kosmického střediska opustit v úterý v 7:00 místního času (11:00 UTC) a na Dulles International Airport by měl přistát kolem 10:40 EDT. Boeing bude jako první pilot řídit Jeff Moultrie.
Více: http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts133/120416preview/
http://news.yahoo.com/space-shuttle-discovery-ready-voyage-museum-150551057.html
http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

V ruském Středisku přípravy kosmonautů prošly hlavní a záložní posádka Expedice 31/32 Mezinárodní kosmické stanice komplexním závěrečným tréninkem. V rámci této části výcviku absolvují v trenažéru ruského segmentu stanice jeden typický pracovní den. Během výcviku mohou být pro posádku simulovány různé nestandardní situace. V rámci výcviku kosmonauti museli čelit porušení hermetizace jednoho modulu stanice.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=18962

Rada bezpečnosti OSN (RB) rázně odsoudila KLDR za provedený raketový test a upozornila na možnost zpřísnit sankce vůči severokorejskému režimu v případě dalšího porušení platných rezolucí. V prohlášení vydaném RB se mj. praví, že RB požaduje, aby Severní Korea neprováděla žádné další starty balistických raket a řídila se požadavky přijatých usnesení.
Více: http://www.voanews.com/russian/news/Analysis-and-perspectives/un-nokor-lauch-reaction-2012-04-16-147627375.html
http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news-arc.shtml

V opravárenském závodě Zvezdočka v Severodvinsku proběhly výrobní zkoušky prvního ze dvou transportních prostředků pro přepravu raket řady Angara. Přepravní jednotka je schopná umístit na odpalovací rampě raketu o hmotnosti až tisíc tun s velkou přesností. Jevgenij Rozanov, zástupce náčelníka civilní výroby podniku Zvezdočka, řekl, že s podobným zařízením nejsou v Rusku žádné zkušenosti.
Více: http://www.itar-tass.com/c19/391975.html

V dubnovém čísle časopisu indické akademie věd Current Science byly zveřejněny závěry studie o vulkanické aktivitě Měsíce. Vědci z Space Application Center (ISRO) a Physical Research Laboratory vycházeli z dat, která získaly sondy Chandrayaan-1 (ISRO) a Lunar Reconnaissance Orbiter (NASA).
Více: http://www.asianscientist.com/in-the-lab/moon-volcano-tycho-crater-isro-prl-2012/

Průzkum a využívání kosmického prostoru se stane jedním z hlavních témat Global Aerospace Summit, který se bude konat v Abu Dhabi. Nicholas Webb z pořádající Streamline Marketing Group řekl, že se bude hovořit také o přeplněnosti některých exponovaných drah a rozhovory se povedou i o "civilních kosmických letech".
Více: http://www.thenational.ae/thenationalconversation/industry-insights/aviation/emirates-ambitions-to-open-up-final-frontier

V OAO ISS im. Rešetňjova byl úspěšně dokončeny zkoušky komunikační družice Gonec-M. Nyní bude družice s pořadovým číslem 17 uložena do skladu, kde bude až do převozu na kosmodrom. Jedná se o poslední družici série Gonec-M.
Více:  http://ria.ru/science/20120416/627366600.html

Nejmenovaný severokorejský úředník řekl, že páteční neúspěšný start rakety Unha-3 byl součástí pětiletého plánu vesmírného programu KLDR. Nyní bude Pchjongjang stavět silnější raketu než byla neúspěšná Unha-3.
Více: http://english.yonhapnews.co.kr/northkorea/2012/04/16/51/0401000000AEN20120416002700315F.HTML
http://www.france24.com/en/20120416-n-korea-will-push-new-rocket-launch-report

Tiskové oddělení Chruničevova kosmického střediska oznámilo, že dnes byla na kosmodrom Bajkonur dopravena telekomunikační družice Nimiq-6, Nimiq-6 bude z Bajkonuru vynesena raketou Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M.
Více:  http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2439
          http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=18958

Ruská družice Resurs-DK 1 plní rusko-italský experiment RIM-PAMELA, v němž jsou podrobně měřeny proudy částic galaktického a slunečního původu. Získaná data jsou srovnávána s měřeními GOES-13, GOES-15 a dalších kosmických objektů. Měření probíhají nepřetržitě od června 2006 až dodnes.
Více:  http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=18957

V montážní hale komplexu 31 kosmodromu Bajkonur probíhají závěrečné testy třetího stupně nosné rakety Sojuz-U, která má 20. dubna vynést nákladní loď Progress M-15M. Připojení Progressu k raketě je naplánováno na 17. dubna a následující den bude raketa vyvezena na startovní rampu.

Náměstek ředitele Roskosmosu Sergej Saveljev, který se v OSN zúčastnil oslav Mezinárodního dne letu člověka do vesmíru, v New Yorku řekl, že příprava pilotovaného letu na Mars si vyžádá několik desetiletí příprav. Saveljev předpokládá, že před uskutečněním takové výpravy bude nutné vyvinout nové pohonné systémy a efektivní ochranu proti radiaci.

Moldavský předseda vlády Vladimir Filat během návštěvy Technické univerzity řekl, že první moldavská družice bude vypuštěna v roce 2014. Družici, kterou vyvíjí právě Technická univerzita, bude mít hmotnost asi 10 kg a jejím úkolem bude monitorování stavu zemědělských ploch a ekologické situace v Moldávii. Družice by měla být vypuštěna kolem 14. října 2014, kdy bude univerzita oslavovat 50. výročí založení.

Kosmonauti na Mezinárodní kosmické stanice během dneška (kromě zajištění vědeckých experimentů) převedou řízení orientace stanice na ruský systém SUDN a odpojí řídicí systémy nákladní lodi Progress M-14M od řízení ISS. Do lodi Progress M-14M bude uložen odpad, bude prověřen stav skafandrů Sokol a bude zkontrolován stav systémů zabezpečení životních podmínek v lodi Sojuz TMA-22.

V Colorado Springs zahajuje jednání 28th National Space Symposium, jehož první ročník se konal v roce 1984 za účasti necelých 250 nadšenců. Dnes se předpokládá, že se do různých akcí v rámci sympozia zapojí asi 9000 účastníků. National Space Symposium se stalo v průběhu let největším americkým setkáním lidí zabývající se kosmonautikou, a to jak profesionálně, tak i příznivců a nadšenců, kteří si na účastnických fórech vyměňují informace ze všech oblastí tohoto sektoru.

Americká sonda Cassini na své dráze kolem Saturnu proletí neřízeně kolem jeho měsíce Hyperion.

560. výročí narození Leonarda da Vinci (1452 - 1519).

Žádné komentáře:

Okomentovat