15.4.2012

Poslední aktualizace 15.4. 19:15 UTC
--------
V Kennedy Space Center na Floridě probíhaly poslední přípravy raketoplánu Discovery před jeho nakládkou na přepravní letoun Boeing 747. Raketoplán byl vyvezen z hangáru a převezen na letiště kosmodromu, kde bude probíhat nakládka. Discovery bude v příštím týdnu převezen do Washingtonu, kde se stane exponátem ve Smithsonian Museum.
***
Na webu America Space (http://www.americaspace.org/?p=17476) byly v článku "Battered By Explosion Rocket Flew On, North Korean Satellite Likely Blown Off" popsány podrobnosti havárie severokorejské rakety Unha-3.
***
Sathyabama University a Indian Institute of Technology (Bombay) vyvinuli dva mikrosatelity a tyto jsou před dokončením výroby. Univerzitní kancléř Jeppiaar řekl, že družice budou vypuštěny zřejmě v únoru příštího roku a jejich vynesení na orbitu zajistí ISRO (Indian Space Research Organisation).
***
Brian Weeden, technický poradce Secure World Foundation řekl, že americké zpravodajské služby už vědí, co způsobilo havárii severokorejské rakety Unha-3, ale své závěry zřejmě nebudou zveřejňovat. Široká veřejnost se tak důvod neúspěchu zřejmě nedozví - KLDR svůj pokus (který byl zástěrkou testu balistické rakety dlouhého doletu) podrobněji komentovat nebude.
***
Rossijskaja gazeta (http://www.rg.ru/2012/04/12/reg-pfo/astropark-anons.html) napsala, že u Kazaně se buduje středisko pro kosmická sledování a technologie, které bude vybaveno unikátním zařízením. Jeho součástí bude mj. americký radar Patriot s anténou o průměru 12 metrů, jenž umožní sledovat přelétající družice a rychle se pohybující objekty ve vesmíru a bude upřesňovat parametry jejich drah. K tomu bude využíván i laserový dálkoměr, který bude přesně měřit vzdálenost družic až do 20 tisíc km. Stavba si vyžádá náklady 700 miliónů rublů a má být hotova do dvou let.
***
Generální ředitelé OAO NIIAS Andrej Pogodin a OAO Navigacionno-informacionnyje sistěmy Aleksandr Gurko podepsaly dohodu o vytvoření pracovní skupiny, která má studovat možnost aplikace ruského navigačního systému Glonass v železniční dopravě. OAO NIIAS dále uvažuje o zavedení systému Glonass/GPS do řízení provozu moskevských taxi, řekl Gurko.
***
Lodě jihokorejského vojenského námořnictva v sobotu (14.4.) vypluly do míst pádu severokorejské rakety ve Žlutém moři, aby hledali její trosky. Raketa Unha-3 se při neúspěšném pokusu vynést družici po asi minutě letu rozpadla a dopadla do moře západně od jihokorejského pobřeží.
***
Hubbleův kosmický teleskop poprvé od osmdesátých let získal snímky polárních září na Uranu; poprvé je sledovala sonda Voyager-2 v roce 1986. V Geophysical Research Letters nyní vychází rozbor těchto pozorování, která nám umožnila lépe pochopit fungování magnetosféry této planety.
***
V Pasadeně (Kalifornie) se scházejí účastníci ASCE/EARTH & SPACE 2012 Conference; vlastní jednání budou zahájena v pondělí 16. dubna. Konference se skládá z osmi sympozií, která se budou věnovat stavbám a provozu aparatur v náročných prostředích, průzkumu kosmického prostoru a udržitelnému rozvoji na Zemi, ve vesmíru a na jiných nebeských tělesech. Konference bude uzavřena ve středu 18. dubna.
***
Posádka Mezinárodní kosmické stanice má volný den; budou prováděny jen neodkladné práce při obsluze systémů stanice a vědeckých experimentů. Posádka ruského segmentu připraví reportáž pro Roskosmos.
***
305. výročí narození Leonharda Eulera.

Žádné komentáře:

Okomentovat