14.4.2012

Poslední aktualizace 14.4. 19:35 UTC
--------
V Evry se konala valná hromada společnosti Arianespace, která jmenovala nové představenstvo a potvrdila ve funkci generálního ředitele Jaen-Yvese Le Galla. Na valné hromadě se kladně hodnotil vstup do roku 2012, když v únoru úspěšně poprvé odstartovala raketa Vega a v březnu byl vypuštěn nákladní modul ATV-3 Edoardo Amaldi.
***
NASA oznámil, že hledá náměty pro budoucí mise v rámci svého programu výzkumu Marsu. Náměty mají být uveřejněny v červnu na konferenci, která se bude konat v Houstonu. NASA náměty využije k obnovení svých výzkumů Marsu v roce 2018. NASA začal uvažovat o nové strategii po rozhodnutí ukončit spolupráci s ESA v rámci projektu ExoMars.
***
CNN v komentáři ke startu severokorejské rakety Unha-3 uvedla, že přes neúspěšný test rakety zůstává Severní Korea vážnou vojenskou hrozbou. Její armáda má k dispozici osvědčení rakety krátkého doletu a zřejmě několik jaderných hlavic.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v programu "Vesti něděli" řekl, že kosmodrom Vostočnyj bude připraven k provozu v roce 2015 tak, aby odtud mohly startovat rakety Sojuz-2. Stavbu kosmodromu má v květnu navštívit nově zvolený ruský prezident Vladimir Putin.
***
Severokorejská televize oznámila, že avizovaná družice nedosáhla oběžnou dráhu a její trosky dopadly do Žlutého moře. (Severo)korejská centrální tisková agentura napsala, že "vědci, technici a další odborníci nyní hledají příčinu neúspěchu".
***
Evropská kosmická agentura (ESA) se domnívá, že v budoucnu bude potřebné rozšířit internet i na Měsíc a daleký kosmický prostor. Nestor Peccia ze střediska ESA v Darmstadtu k tomu řekl, že v budoucnu bude tato síť využívána k výměně dat mezi sondami a pozemním střediskem v reálném čase, k řízení kosmických objektů a k jejich navigaci.
***
Italský ministr školství a věd Francesco Profumo navštívil středisko ESA ESRIN, kde ho přivítal generální ředitel ESA Jean-Jacques Dordain a vedoucí střediska Volker Liebig. V následném projevu Profumo mj. uvedl, že roste význam kosmického výzkumu pro technologický rozvoj, inovace a ovlivňuje každodenní život lidí v řadě oblastí - od služeb po průmyslové aplikace.
***
Kosmonauti na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanici mají "volný" den, během něhož provedou pravidelný týdenní úklid vnitřních prostor stanice, připraví reportáž pro Roskosmos, věnují se tělesnému cvičení a zajistí technickou obsluhu systémů stanice.
***
Americká sonda Cassini proletí rychlostí 7,5 km/s nad jižní polární oblastí Saturnova měsíce Enceladus; nejmenší vzdálenost sondy od povrchu bude 74 km. Získaných dat bude využito pro porovnání se stavem, jaký byl ve stejných oblastech v říjnu 2011, kdy sonda prolétala po podobné dráze. Na odletové trase sonda mine ve vzdálenosti 9000 km měsíc Tethys.
***
Kolem 04:15 UTC proletí ve vzdálenosti 0,026 AU (tj. 3,9 miliónu km) od Země asteroid 2012 FT62. Asteroid byl objeven 29. března 2012.

Žádné komentáře:

Okomentovat