13.4.2012

Poslední aktualizace 13.4. 07:00 UTC
--------
Tiskové oddělení Roskosmosu vydalo informaci o přípravě nákladní kosmické lodi Progress M-15M a transportní lodi Sojuz TMA-04M. Obě lodi jsou připravovány ke startu k Mezinárodní kosmické stanici; Progres, který byl dnes připojen k přechodovému úseku, má startovat 20. dubna, Sojuz 15. května.
***
V montážní hale 92A-50 kosmodromu Bajkonur byl instalován aerodynamický kryt na komunikační družici YahSat-1B, která je už upevněna na přechodový úsek. Celá sestava bude poté spojena s urychlovacím stupněm Briz-M.
***
Generální štáb ruských ozbrojených sil oznámil, že ruské prostředky včasné výstrahy a kontroly kosmického prostoru zaregistrovaly start severokorejské rakety Unha-3.
***
Oficiální místa KLDR přiznala neúspěch rakety Unha-3, jejíž trosky dopadly do Žlutého moře v místě 36° s.š. a 124° v.d. Raketa havarovala přibližně minutu po startu a byly tak potvrzeny dřívější zprávy jihokorejských pozorovatelů.
***
Tiskový mluvčí Bílého domu vydal prohlášení, ve kterém se uvádí, že severokorejská raketa selhala a celý pokus je provokací a plýtvání penězi, které KLDR potřebuje k zajištění potravy pro své obyvatele.
***
North American Aerospace Defense Command v oficiální zprávě uvedlo, že první stupeň severokorejské rakety Unha-3 dopadl do moře 164 km západně od Soulu. Na oběžnou dráhu se družici nepodařilo dopravit.
***
Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany řekl novinářům, že severokorejská raketa se několik minut po startu zřítila do moře. Představitelé USA oznámili, že pokus o vynesení severokorejské družice selhal, ale místo dopadu trosek rakety neupřesnili.
***
Severokorejská oficiální místa oznámila, že v 7:39 hod. místního času (12.4. ve 22:39 UTC) byla odpálena raketa Unha-3 a družice byla dopravena na oběžnou dráhu kolem Země. Meteorologická družice byla vypuštěna v rámci oslav 100. výročí narození Kim Ir-sena. Podle jihokorejských a japonských zdrojů se raketa krátce po startu rozlomila a dopadla do moře.
***
Představitelé ministerstev zahraničních věcí zemí G8 na jednání ve Washingtonu přijali výzvu, aby KLDR upustila od oznámeného raketového testu. Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clinton[ová] po zasedání řekla, že ministři vydali výzvu k zastavení pokusu a rovněž uvedla, že v případě realizace testu rakety přijmou USA v rámci Rady bezpečnosti OSN příslušná odvetná opatření.
***
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v rozhovoru s novináři řekl, že u kosmodromu Vostočnyj vznikne akademické městečko, do kterého budou soustředěni specialisté zabývající se novými kosmickými projekty. Rogozin dále řekl, že výstavba městečka bude zahájena už ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Ve stejném termínu budou mít na nově budovaný kosmodrom Vostočnyj přístup novináři.
***
Tisková služba RKK Energija oznámila, že nákladní kosmická loď Progress M-15M byla 12. dubna vybavena komponenty paliva a stlačenými plyny a byla převezena do montážní haly k provedení závěrečných předstartovních testů. Plánovaný termín vypuštění lodi je 20. duben.
***
Výkonný ředitel ruského fondu Skolkovo Sergej Žukov se domnívá, že tento fond se společně s letectvím a jadernou energetikou může v krátké době stát "tahounem" ruské ekonomiky. Podle jeho slov na fóru Skolkova je ale potřebné v raketo-kosmickém sektoru vyřešit řadu "velmi složitých problémů". A dalším problémem je nedostatek mladých odborníků, kteří se tomuto odvětví věnují, a zaostávání Ruska v oblasti kosmických služeb. Úkolem fondu Skolkovo je mj. právě rozvoj "kosmického" obchodu.
***
Agentura RIA Novosti přinesla informaci, že puk, jímž bude vstřelen první gól finálové série KHL (Avangard Omsk - Dynamo Moskva), bude odeslán na Mezinárodní kosmickou stanici. Po návratu na zem s ním bude zahájeno první utkání nové sezóny KHL.
***
Ve washingtonském Smithsonian National Air and Space Museum se bude konat debata o výzkumu vesmíru, vývoji kosmických prostředků a budoucnosti amerického vesmírného programu.
***
V blízkosti Země proletí asteroid 2012 FO35 (objevený koncem března); jeho nejmenší vzdálenost bude 0,057 AU (tj. 8,5 miliónu km).

Žádné komentáře:

Okomentovat