12.4.2012

Poslední aktualizace 12.4. 20:00 UTC
--------
Na kosmodrom v Kourou byly dodány telekomunikační družice JCSAT-13 a VINASAT-2, obě postavené americkou firmou Lockheed Martin na platformě A2100. Družice JCSAT-13 je určena pro japonskou SKY Perfect JSAT Corporation, družice VINASAT-2 je pro vietnamskou skupinu pošt a telekomunikací (VNTP). Družice budou společně vyneseny raketou typu Ariane.
***
Ruský premiér Vladimir Putin řekl při návštěvě moskevského planetária, že Rusko bude modernizovat svůj kosmický průmysl jako ochranu jeho nezávislosti. Dále uvedl, že budování nového kosmodromu Vostočnyj posílí rozvoj Amurské oblasti a přivede sem kvalifikované odborníky.
***
Podle informací tiskových agentur se dnešek nestal dnem pokusu o vypuštění severokorejské družice vzhledem k nepříznivému počasí nad základnou. Podle Čo Nam-sana, analytika Korejského meteorologického ústavu, bude nad základnou oblačno a deštivo až do neděle (15.4.) a přeháňky lze očekávat i v pondělí. Pozorovatelé se domnívají, že raketa nejpravděpodobněji odstartuje v sobotu 14. dubna v předvečer stého výročí narození Kim Ir sena.
***
V New Yorku v sídle OSN se konalo zasedání zasvěcené Mezinárodnímu dni pilotovaných kosmických letů. S pozdravným projevem vystoupil vedoucí delegace Roskosmosu S. V. Saveljev, který zdůraznil význam letu Jurije Gagarina pro světovou kosmonautiku.
***
Podle viceprezidenta a generálního ředitele komerčního programu Boeing Johna Mulhollanda závisí zahájení letů lodi CST-100 na finančních prostředcích, které uvolní NASA. Boeing očekává, že loď by mohla být připravena v roce 2016; loni v létě plán Boeingu předpokládal zahájení letů v roce 2015.
***
Amatérští hvězdáři objevili na jednom snímku Marsu pořízeném kamerou HiRISE sondy Mars Reconnaissance Orbiter vzpřímený objekt připomínající monolit z filmu "2001: A Space Odyssey" Stanleye Kubricka. Snímek byl pořízen už před několika lety, ale stále není jasné jakým způsobem objekt vznikl.
***
Japonský premiér Josihiko Noda oznámil, že Japonsko je připraveno na jakýkoliv scénář v souvislosti s avizovaným vypuštěním severokorejské družice, včetně sestřelení rakety při narušení vzdušného prostoru Japonska. Premiér dále řekl, že Japonsko se stále snaží KLDR přesvědčit o zastavení raketového testu.
***
Ruská soukromá společnost OOO Selenochod, která se účastní soutěže Google Lunar X Prize, postaví svůj prototyp lunárního vozítka letos v létě. Řekl to výkonný ředitel společnosti Sergej Sedych a dodal, že se stavbou stroje se už začalo.
***
Společnost Orbital Sciences Corp. přesunula na Wallops Island první stupeň svého nosiče Antares na startovní rampu. Převoz trval asi hodinu a první stupeň bude použit pro testování zařízení rampy. Startovní rampa zatím nemá certifikace, ale podle mluvčího Orbital Sciences Barona Beneskiho je rampa "skoro hotova" a test poslouží k tomu, "abychom se ujistili, že všechno funguje správně".
***
Sergej Kostěnko, ředitel ruské společnosti Orbital Technologies, řekl novinářům, že jeho společnost plánuje v roce 2016 vypuštění hotelu pro turisty na oběžnou dráhu. Čtyřpokojový hotel pojme sedm turistů a každý z nich zaplatí za pěti až sedmidenní pobyt kolem 15 miliónu USD.
***
Britský ministr pro vysoké školy David Willetts a japonský ministr hospodářství Motohira Furukawa podepsali dohodu, která umožní lepší spolupráci obou zemí v kosmickém výzkumu. Jednou z priorit je oblast dálkového pozorování Země.
***
Administrátor NASA Charles Bolde a jeho zástupkyně Lori Garver[ová] budou účastníky 28. Annual National Space Symposium v Colorado Springs. Goldev vystoupí 17. dubna a po skončení své prezentace bude hovořit s novináři, Graver[ová] vystoupí 19. dubna s příspěvkem o globální spolupráci. Sympozium se koná pod záštitou Space Foundation a účastní se ho řada představitelů předních společností z kosmického sektoru.
***
Kosmonauti na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice budou sbírat vzorky prachu z povrchu zařízení v modulu Zarja, doplní zásobník vody v systému Elektron a v rámci TV přenosu přednesou zdravici ke Dni kosmonautiky. Dále budou ukládat odpad do prostoru lodi Progress M-14M a materiál určený k dopravě na zem do Sojuzu TMA-22.
***
V blízkosti Země proletí asteroidy 2004 RQ252 (minimální vzdálenost 0,044 AU) a 2012 EO10 (minimální vzdálenost 0,080 AU).
***
51. výročí letu prvního kosmonauta - Jurije Gagarina.

Žádné komentáře:

Okomentovat