11.4.2012

Poslední aktualizace 11.4. 21:25 UTC
--------
Evropská kosmická agentura oznámila, že bylo ztraceno spojení s družicí Envisat pro dálkový průzkum Země. Podle oznámení se družice neočekávaně odmlčela už v neděli (8.4.) večer a nyní probíhají pokusy obnovit spojení s družicí.
***
Ředitel institutu informatiky Národní akademie věd Běloruska Tuzikov řekl na tiskové konferenci, že běloruská družice pro dálkový průzkum Země bude vypuštěna v prvním pololetí 2012. V dřívějších prohlášeních představitelů akademie věd byl jako termín startu uváděn duben 2012.
***
V Číně byla otevřena první státní laboratoř zabývající se základním výzkumem a praktikování kosmického lékařství. V oznámení čínského ministerstva vědy a techniky se dále hovoří, že budování laboratoře bylo zahájeno v září 2009 nedaleko Pekingu a jejím úkolem bude lékařská podpora při letech čínských kosmonautů.
***
Kanadská kosmická agentura bude v letošním roce hospodařit s rozpočtovými prostředky sníženými o 2,5 procenta oproti loňskému rozpočtu. Také ostatní sektory, včetně ministerstva obrany zeštíhlují své rozpočty, což se výrazně projeví i na "kosmických" objednávkách, a rovněž daňové úlevy pro vědecké instituce projdou úpravami.
***
Společnost Surrey Satellite Technology US LLC hledá vedlejší zatížení pro nadcházející misi OTB, která má startovat v prvním čtvrtletí 2015. Pro pokus nebyla zatím naplněna nosná kapacita a společnost nabízí nákladově nenáročnou možnost letu na nízkou oběžnou dráhu.
***
Americký astronaut D. Burbank řekl během tiskové konference z paluby ISS, že let Jurije Gagarina z 12. dubna 1961 byl mimořádnou událostí pro celé lidstvo. Jeho let položil základy současného vesmírného programu, který probíhá v rámci rozsáhlé mezinárodní spolupráce. Mezinárodní posádka na palubě ISS oslaví nadcházející 51. výročí Gagarinova letu slavnostním obědem.
***
Kosmonauti Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin, kteří se připravují k návratu z ISS na zem, popsali na internetových stránkách Roskosmosu (http://www.federalspace.ru/main.php?id=69) svoji přípravu na přechod z mikrogravitace do pozemských podmínek. Kosmonauti posilují srdečně cévní soustavu, prošli podrobnou zdravotní kontrolou a používají podtlakový oblek Čibis.
***
V ruském Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina bylo slavnostně otevřeno Kosmocentrum, ve kterém mohou studenti poznat práci techniků a kosmonautů. Součástí Kosmocentra je trenažér orbitálního komplexu Mir, virtuální řídicí středisko, multimediální sál a laboratoře. Studentům bude k dispozici i trenažér lodi Sojuz TMA, v němž budou moci vyzkoušet přiblížení a připojení ke kosmické stanici.
***
Agentura Reuters vydala informaci, podle níž byla v ranních hodinách zahájena operace plnění nádrží rakety Unha-3 palivem. Nejmenovaný pracovník základny údajně řekl, že operace již byl dokončena; o termínu startu se ale odmítl vyjádřit s tím, že příkaz ke startu vydají jeho nadřízení. Podle jihokorejských zdrojů se palivo do rakety čerpá 8 až 24 hodin před startem.
***
Filipínské, japonské a jihokorejské námořní úřady vyzvaly námořní lodě a rybářské čluny, aby mezi 12. a 16, dubnem nevplouvaly do oblastí, kam by mohly dopadat části severokorejské rakety Unha-3. První stupeň by měl dopadnout do Žlutého moře jihozápadně od břehu Jižní Koreje, druhý stupeň by měl dopadnout asi 140 km východně od filipínského ostrova Luzon.
***
Americká ministryně zahraničí Hillary R. Clintonová po setkání s japonským ministrem zahraničí Koichiro Gembou řekla, že Japonsko a USA budou spolupracovat při koncipování reakce na severokorejský raketový test. Clintonová uvedla, že start bude přímým ohrožením regionální bezpečnosti a USA budou v Radě bezpečnosti OSN iniciovat příslušná opatření.
***
NASA připravuje k vyzkoušení atomové hodiny DSAC (Deep Space Atomic Clock), které by v budoucnu měly umožnit složité navigační akce ve vzdáleném vesmíru. Sondy budou mít v reálném čase možnost výpočtu vlastního navigačního postupu během manévrů uskutečňovaných ve vzdálenostech, kdy zpoždění rádiového signálu ze Země neumožní reakci na aktuální situaci. NASA si slibuje zlepšení schopnosti sond reagovat v průběhu přistávání na jiných planetách nebo při gravitačních manévrech na momentální situaci.
***
V OAO ISS im. Rešetnjova probíhají testy telekomunikační družice nové generace Ekspress-AM5, která byla vyrobena na zakázku operátora FGUP Kosmičeskaja svjaz. Družice je postavena na základě platformy Ekspress 2000. Zkoušky jsou zaměřeny jak na jednotlivé systémy družice, tak na jejich spolupráci a případné vzájemné ovlivňování. Souběžně probíhají kvalifikační testy panelu sluneční baterie.
***
Kosmonauti na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice mají naplánovánu kontrolu potrubí pro přečerpání paliva a okysličovadla mezi ATV-3 a modulem Zvezda, dále budou testovat zařízení Kurs-P na modulu Zvezda společně s navigačním systémem Kurs-A na lodi Progress M-14M. Kosmonauti v průběhu dne budou opracovat s radioamatérskou stanicí a připraví reportáž z průběhu letu pro Roskosmos. V plánu je ještě ukládání materiálu určeného k návratu v kosmické lodi Sojuz TMA-22.
***
Pro sondu Cassini je naplánovan korekční manévr OTM-316 (Orbital Trim Maneuver). Manévr souvisí s nastávajícím průletem kolem Saturnova měsíce Enceladus (14. dubna).

Žádné komentáře:

Okomentovat