10.4.2012

Poslední aktualizace 10.4. 15:00 UTC
--------
Přední evropská společnost Astrium získal od ESA smlouvu, která umožní další vývoj nosné rakety Ariane 5. Další vývojový stupeň bude raketa Ariane 5ME (Midlife Evolution), jejíž vývoj byl schválen v roce 2008, a která bude schopná vynést ke geostacionární dráze dvě družice o celkové hmotnosti až 12 tun. V horním stupni bude využíván nový kryogenní motor Vinci® vyvinutý ve společnosti Snecma.
***
Evropská kosmická agentura (ESA) a Japanese Aerospace Exploration Agency (JAXA) podepsaly dohodu o spolupráci při misi Astro-H, která bude sledovat extrémní jevy ve vesmíru. Předmětem zájmu budou černé díry, neutronové hvězdy a bude se zkoumat struktura vesmíru a jeho vývoj. Dohodu za ESA podepsal Alvaro Giménez Cañete a za JAXA Junjiro Onoda, ředitel ISAS (Institute of Space and Astronautical Science).
***
Společnost United Launch Alliance (ULA) oznámila vytvoření nového oddělení (Human Launch Services), které se bude zaměřovat výhradně na podporu pilotovaných letů na nízkou oběžnou dráhu. Human Launch Services bude spolupracovat s NASA a jeho partnery při letech na nízkou oběžnou dráhu, řekl ředitel ULA Michael Gass.
***
Americký FAA oznámil, že zahájil řízení spojené s oznámením společnosti SpaceX vybudovat v Texasu na pobřeží Mexického zálivu, severně od Brownsville kosmodrom. Přezkum je prvním krokem k vydání licence pro navrhovaný kosmodrom. Z nového kosmodromu by mělo být vypouštěno až 12 nosných raket typu Falcon 9 a Falcon Heavy ročně.
***
Náměstek ředitele IKI RAN Oleg Korabljev uvedl, že na evropské sondě ExoMars budou instalovány dva ruské experimenty. Prvním z nich bude aparatura FREND - neutronový detektor určený k hledání podpovrchových ložisek vody, druhou aparaturu bude tvořit sestava tří přístrojů pro studium složení marťanské atmosféry.
***
Sergej Krikaljov, náčelník Střediska přípravy kosmonautů J. A. Gagarina, řekl, že z nyní probíhajícího veřejného výběru bude do oddílu vybráno maximálně sedm nových adeptů. Maximální počet bude naplněn pouze v případě velmi kvalitních uchazečů, dodal Krikaljov.
***
Ředitel Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd (IKI RAN) Lev Zeljonyj řekl na tiskové konferenci, že vědci z IKI RAN připravují projekt družice Čibis-2, jejímž úkolem bude výzkum skleníkových plynů v zemské atmosféře. Podobný výzkum má přispět ke studiu příspěvku skleníkových plynů ke klimatickým změnám. Zeljonyj připomněl, že IKI RAN už připravilo experiment RUSALKA (РУчной Спектральный АнаЛизатор Компонентов Атмосферы), který z ISS sleduje rozložení skleníkových plynů v zemské atmosféře.
***
Podle ředitele Výboru kosmických technologií Ruy Kum-Chola bude severokorejská družice Kwangmyongsong-3 během dneška instalována na nosnou raketu. Vládní kruhy KLDR současně uvedly, že byla dokončena řada přípravných prací před vypuštěním nosné rakety s umělou družicí.
***
Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Aleksandr Lukaševič řekl v rozhovoru pro RIA Novosti, že severokorejský pokus o vypuštění umělé družice sice odporuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, ale současně je třeba hledat diplomatické řešení nastalé situace.
***
Dvě velké japonské letecké společnosti Japan Airlines a All Nippon Airways oznámili, že ve dnech, kdy má startovat severokorejská družice, změní trasy některých svých letů. Týkat se to bude tras do Singapuru, Jakarty a Manily a zpoždění by neměla přesáhnout dvacet minut.
***
V Ruském národním archívu vědecko-technických dokumentů (RGANTD) byla zahájena výstava věnovaná stému výročí narození ruského vědce Borise Čertoka (1.3.1912 - 14.12.2011). Čertok se podílel zejména na vývoji systémů řízení a navigace raket, kosmických aparátů i orbitálních stanic. Na pořádání výstavy se kromě RGANTD podílí řada dalších ruských institucí.
***
V montážní hale komplexu 92A-50 kosmodromu Bajkonur byla družice YahSat-1B upevněna na přechodový úsek. Souběžně probíhá příprava urychlovacího bloju Briz-M ke spojení s tímto přechodovým úsekem.
***
Do kosmického střediska Jiuquan v provincii Kan-su byla převezena kosmická loď Shenzhou-9, která zde bude připravována ke startu. Pilotovaný let k modulu stanice Tiangong-1 se má uskutečnit mezi červnem a srpnem letošního roku a k letu se připravuje skupina sedmi kosmonautů, ve skupině jsou také dvě ženy. Konečný výběr bude proveden krátce před startem.
***
Na plnicí stanici komplexu 31 kosmodromu Bajkonur bylo zahájeno plnění nádrží lodi Progress M-15M složkami paliva a stlačenými plyny. Operace by měla být dokončena do pozdního večera a bezprostředně poté bude nákladní loď převezena zpět do montážní haly komplexu 254. Start Progressu je plánován 20. dubna.
***
NASA oznámil, že přelet raketoplánu Discovery na hřbetě letounu Boeing 747 do Washingtonu se uskuteční 17. dubna a letoun bude v době mezi 10. a 11. hodinou dopolední místního času přelétat ve výšce kolem 1500 stop (457 metrů) nad některými historickými památkami. Přesná trasa a průletové časy závisí na počasí a letových omezeních; nakonec letadlo s raketoplánem přistane na letišti Dulles.
***
Evropská komise zveřejnila návrh pracovního programu pro otázky vesmíru a technologický rozvoj na rok 2013 (FP-7). Pracovní program zatím nebyl schválen Evropskou komisí a jedná se o pracovní materiál, který má poskytnout zájemcům více času na přípravu. Dokument je zveřejněn na http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/_getdocument.cfm?doc_id=7404.
***
V ruském Středisku řízení letů (CUP) byla zahájena 2. vědecko-technická konference mladých vědců a specialisti CUP. Cílem konference je rozvoj vědecko-technických schopností mladých pracovníků CUP a zvýšení zájmy mladých odborníků o vědeckou práci. Po včerejším plenárním zasedání bude dnešek věnován tématům balistika, navigace a řízení kosmických aparátů.
***
Tiskové oddělení RKK Eněrgija oznámilo, že na zasedání technické rady bylo schváleno tankování nákladní lodi Progress M-15M složkami paliva a stlačenými plyny. Příprava ke startu lodi tak pokračuje podle stanoveného plánu.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice zajistí během dne kosmonauti prověrku zařízení pro přečerpávání složek paliva, připraví pro Roskosmos reportáž z letu, uloží do Progressu M-14M odpad a upotřebený materiál, připraví k transportu na zem materiály z experimentu Test a budou zabezpečovat technickou obsluhu systémů stanice a vědeckých experimentů.
***
V malé vzdálenosti od Země proletí asteroidy 2012 GD (v minimální vzdálenosti 0,024 AU) a 2004 FG11 (nejmenší vzdálenost 0,057 AU).

Žádné komentáře:

Okomentovat