9.4.2012

Poslední aktualizace 8.4. 22:00 UTC
--------
Vladimir Nestěrov, ředitel Chruničevova kosmického střediska, řekl, že první nosná raketa z rodiny raket Angara odstartuje v příštím roce. Vývoj modulárního systému raket Angara byl zahájen krátce po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.
***
Představitelé indické ISRO oznámili, že let rakety s družicí RISat-1 bude řízen z nového řídicího střediska, které bylo slavnostně otevřeno letos v lednu. Podle nejmenovaného pracovníka ISRO nové středisko má větší plochu, je modernější a umožní práci více vědcům a přítomnost více hostů.
***
Mluvčí Air Force's Space and Missile Systems Center oznámil, že start nosné rakety Atlas 5 s družicí AEHF F-2 bude z původně uvažovaného termínu 27. dubna posunut na začátek května. Přesné datum (nynější předpoklad je 5. května v 18:38 UTC) závisí na uskutečnění letu rakety Falcon 9 s lodí Dragon, který je naplánován na 30. dubna.
***
Na letiště Jubilejnyj byl letounem An-124-100 Ruslan dopraven urychlovací blok Briz-M, který je určen pro vynesení telekomunikační družice Nimiq-6. Družice má být vypuštěna v květnu letošního roku.
***
Tiskové oddělení Roskosmosu pokračuje na Bajkonuru příprava nákladní lodi Progress M-15M a transportní lodi Sojuz TMA-04M. Progress má odstartovat 20. dubna a Sojuz 15. května.
***
Markus Schiller z německé technologické firmy Schmucker Technologie řekl, že podle oznámených dat nemůže případný pád severokorejské rakety Unha-3 ohrozit osídlená území. Naopak podle jiného, jihokorejského, experta může raketa v případě vymknutí se kontrole ohrozit obyvatele Číny nebo Jižní Koree.
***
Společnost SCX ve spolupráci s tureckou VIP Turizm zahájila prodej turistických letu do výšky kolem 100 km raketou Lynx.
***
Na ruském segmentu Mezinárodní kosmické stanice budou během dne probíhat experimenty: Uragan (zabezpečují dva kosmonauti, plánovaný čas 1 hodina), Relaksacija (1 kosmonaut, 2,5 hodiny), Tipologija (1 kosmonaut 3 hodiny a 1 kosmonaut 20 minut), Sejněr (1 kosmonaut 30 minut), Kulonovskij kristall (1 kosmonaut 4:05 hod.). Kromě toho zajistí kosmonauti technickou obsluhu systémů stanice a budou testovat spojovací prostředky při experimentech Regul-Paket a Regul-OS.

Žádné komentáře:

Okomentovat