8.4.2012

Poslední aktualizace 8.4. 20:30 UTC
--------
Zahraniční novináři, kteří přijeli do KLDR sledovat start družice Kwangmyogsong-3, si prohlédli polygon, z něhož bude nosná raketa s družicí vypuštěna. Podle zpravodaje AP jsou na startovní rampě připraveny všechny tři stupně. Průvodce novinářů Jang Myong-jim novinářům řekl, že v současné době probíhají přípravné práce na raketě i družici a vbrzku bude raketa naplněna palivem. Další podrobnosti ke startu neuvedl.
***
V Moskvě byly zahájeny kulturní a vzpomínkové akce k nadcházejícímu Dni kosmonautiky. Den kosmonautiky byl v Rusku (Sovětském svazu) vyhlášen právě před 50 lety - 9. dubna 1962.
***
Sociologové z Levada-centr zveřejnili výsledky ankety mezi obyvateli Ruska, z níž vyplývá, že 36% občanů Ruska považuje svou zemi za lídra kosmického výzkumu. Před rokem bylo o vedoucí roli Ruska přesvědčeno 51% občanů Ruska. Spojené státy považuje za lídra 29% respondentů (loni 26%) a Čínu 11% (loni 3%). Ve výzkumu pořádaném u příležitosti Dne kosmonautiky se dále 82% dotázaných stavělo za udržení nebo zvýšení současných prostředků na kosmický výzkum.
***
Představitel Milenia Armada Express Company of Indonesia podpořil KLDR když řekl, že družice Kwangmyogsong-3 přispěje k mírovému využití kosmického prostoru a vědeckotechnickému pokroku. Indonéská organizace je jednou z mála mezinárodních společností, jež schvalují severokorejský experiment.
***
Mluvčí severokorejského Výboru pro mírové sjednocení Koreje vydal prohlášení k připravovanému letu družice Kwangmyongsong-3, ve kterém uvádí, že sestřelení družice během výstupu na oběžnou dráhu bude považováno za válečný akt. V prohlášení se dále hovoří o snaze loutkové vlády v Soulu "trestat" Pchjongjang v souladu s právem na sebeobranu.
***
Kosmosnauti na Mezinárodní kosmické stanici mají volný den. V rámci technické podporu průběžně probíhajících vědeckých experimentů provedou výměnu baterií v zařízení pro pokus Ralaksacija.

Žádné komentáře:

Okomentovat