8.6.2012

Poslední aktualizace 8.6. 20:00 UTC

Mluvčí Evropské kosmické agentury Rene Pischel oznámil, že práce na smlouvě ESA s Roskosmosem o účasti Ruska na projektu marťanské sondy jsou v závěrečné fázi a dohoda by mohla být podepsána po ministerské konferenci ESA v listopadu. Program ExoMars předpokládá vyslání orbiteru v roce 2016 a roveru o dva roky později. Ruská strana by měla pro program poskytnout nosiče, raketu Proton.
Více: http://en.rian.ru/science/20120608/173918094.html

Společnost Virgin Galactic předpokládá, že uskuteční první balistické lety na hranici vesmíru s platícími zákazníky do konce příštího roku. V květnu získala společnost od Federálního leteckého úřadu povolení k uskutečnění zkušebních letů a na základě jejich výsledků pak bude rozhodnuto o zahájení letů stroje SpaceShipTwo s cestujícími.
Více: http://www.space.com/16057-virgin-galactic-spaceshiptwo-launches-2013.html

Tým vědců, kteří loni oznámili, že neutrina létají rychleji než světlo, připustili, že subatomární částice - stejně jako všechny ostatní částice ve vesmíru - jsou omezeny rychlostí světla. Podle loňského prohlášení měla neutrina letět rychlostí asi o 6 km větší než je rychlost světla, považovaná v souladu s Einsteinovou teorií relativity za maximální možnou rychlost ve vesmíru.
Více: http://www.cosmosmagazine.com/news/5668/einstein-was-right-neutrino-researchers-admit

Na zasedání hlavní lékařské komise ve Středisku přípravy kosmonautů bylo schváleno složení posádek 32 a 33 pro Mezinárodní kosmickou stanici. Do Expedice 32 byly potvrzeni Jurij Malenčenko (Rusko), Sanita Williams[ová] (USA) a Akihito Hoshide (Japonsko), do Expedice 33 Roman Romaněnko (Rusko), Thomas Mashburn (USA) a Chris Hadfield (Kanada).
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19183

Ruští kosmonauti z náboru 2010 (A. Babkin, I. Vagner, S. Kuď-Sverčkov, D. Matvejev, S. Morozov, S. Prokopjev a A. Chomejčuk) zahájili další fázi přípravy v izolační komoře. Komora je zvukotěsně izolovaná od okolního světa a využívá se pro fyziologické a psychologické studie člověka v izolaci, stísněném prostu a s omezenou možností komunikace. Výcvik probíhá za neustálého dohledu psychologů, lékařů a techniků Střediska pro výcvik kosmonautů.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19182
.
Městská rada Houstonu potvrdila plán na stavbu památníku Juriji Gagarinovi. Základní kámen bude slavnostně položen 21. června za účasti zástupců města a vedení NASA a se slavnostním odhalením se počítá v říjnu. Socha, kterou vytvořil Aleksej Leonov, je už rok v Houstonu a doposud se projednávaly finanční a technické otázky kolem její instalace.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (Выпуск № 1006; 08.06.2012/08:47)

Vyšetřování zatím neprokázalo důvod nerozevření se jednoho panelu telekomunikační družice Intelsat 19 vypuštěného 1. června. Mluvčí společnosti SES Yves Feltes uvedl, že SES schválila pokračování přípravy dalšího startu (družice SES-5, start 20.6.), ale podnikla kroky k detailnímu prověření slunečních baterií družice u výrobce SS/Loral. Současně se prověřuje, zda nemohlo dojít k poškození během instalace aerodynamického krytu.
Více: http://www.spacenews.com/satellite_telecom/120607-is19-solar-problem-sealaunch.html

Sonda ESA Mars Express poskytla obraz kráteru na Marsu, jenž může poskytnout důkaz o významných klimatických změnách na planetě v důsledku změn její rotační osy. Jedná se o krátery Danielson a Kalocsa v oblasti Arabia Terra, které sonda snímkovala kamerami s vysokým rozlišením 19. června 2011.
Více: http://www.esa.int/esaSC/SEMD285XX2H_index_0.html

Astronomové zveřejnili snímky z přechodu Venuše přes sluneční kotouč pořízené ve středu 6. června japonskou družicí Hinode. Družice Hinode byla vypuštěna v září 2006 a jejím hlavním úkolem je právě výzkum Slunce.
Více: http://lenta.ru/news/2012/06/07/hinode/

Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin řekl novinářům, že předpokládá obnovení startů nosných raket Sojuz z kosmodromu Bajkonur v průběhu tohoto měsíce. Neupřesnil, zda se Rusko s Kazachstánem domluvilo na nových oblastech pro pády prvních stupňů; nové dopadové oblasti byly důvodem vydání zákazu startů z kazachstánské strany. Odklad startu postihl evropskou družici MetOp-B (plánován na 23.5.) a družice Kanopus-B, MKA-PN1, BKA, ADS-1B a TET-1 (původní plán startu 7. června).
Více: http://ria.ru/science/20120607/667962047.html

RIA Novosti s odvoláním na plukovníka Vadima Kovala z ministerstva obrany RF informovala o úspěšném odpálení mezikontinentální balistické rakety Topol, která startovala 7. června v 17:39 UTC z polygonu Kapustin Jar. Cvičná hlavice zasáhla cíl v oblasti Sary-Šagan v Kazachstánu.
Více: http://ria.ru/defense_safety/20120607/668035998.html

Žádné komentáře:

Okomentovat