7.6.2012

Poslední aktualizace 7.6. 20:00 UTC

Evropská unie zahájila diplomatický proces, jehož cílem je příprava mezinárodního kodexu chování pro činnosti v kosmickém prostoru. Kodex má přispět k zajištění větší bezpečnosti a právní jistoty při kosmických aktivitách. EU podobnou iniciativu projevila už v roce 2008.
Více: http://www.neurope.eu/article/eu-going-outer-space-ensure-better-place

Ve středissku indické ISRO v Bangalore prochází tepelnými zkouškami ve vakuové komoře družice GSAT-7. ISRO tuto komunikační družici staví pro indické námořnictvo a další indické vojnské složky. GSAT-7 má hmotnost 2500 kg a na dráhu bude vynesen raketou Ariane-5.
Více: http://www.thehindu.com/news/national/article3497882.ece

V montážní hale komplexu 112 kosmodromu Bajkonur byly z želežničních vagónů vyloženy blokynosné rakety Sojuz-U, která je určena pro vynesení nákladní lodi Progress M-17M. Části rakety byly poté uloženy do skladu, se startem Progressu M-17M se počítá až na podzim.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19180

Středisko NASA Jet Propulsion Laboratory zveřejnilo video (http://www.jpl.nasa.gov/video/index.cfm?id=1085) podle dat ze sondy Dawn, které zachycuje povrch planetky Vesta s vysokým rozlišením. Vizualizace v nepravých barvách umožňuje pohled na materiálové vlastnosti povrchu planetky (různé barvy vyjadřují různé složení).
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2012-156

Zrušení projektu Gravity and Extreme Magnetism Small Explorer (GEMS) přijde NASA na asi 13 miliónů USD, což budou náklady na předčasné ukončení smluv. Jean Swank, vedoucí týmu GEMS, se proti rozhodnutí zrušit projekt odvolal (6.6.) a čeká na konečné rozhodnutí. NASA už do projektu vložil 43,5 miliónu USD a společně s náklady za zrušení projektu to bude zhruba 56 miliónů USD, což je polovina plánovaných nákladů (s výjimkou nákladů na vypuštění).
Více: http://www.spacenews.com/civil/120606-gems-team-appeals-cancellation.html

Mikrosatelit ESA Proba-2 zachytil přechod Venuše přes sluneční disk. Pozorování se uskutečnila pomocí přístrojů Large Yield Radiometer (LYRA) a ultrafialového teleskopu SWAP.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEM2535XX2H_index_0.html

Ruská agentura ITAR-TASS informovala, že na Altaji bude spoluprací Roskosmosu a vojsk Vzdušné a kosmické obrany vybudována opticko-laserová pozorovací stanice, která bude uvedena do provozu v roce 2014. Stanice bude vybavena zrcadlovým teleskopem s průměrem zrcadla 312 cm, který bude schopen zachytit objekty velikosti dvou až tří centimetrů ve vzdálenosti geostacionární dráhy (36.000 km). Současně používaný telekop se zrcadlem o průměru 60 cm je v provozu od roku 2004 a jeho rozlišovací schopnost je několikanásobně nižší.
Více: http://www.itar-tass.com/c19/439743.html

V 00:12 UTC proletěla sonda Cassini kolem Saturnova měsíce Titan (průlet T-84). Minimální vzdálenost od povrchu měsíce byla 959 km (v severní polární oblasti). Během průletu se mapoval povrch pomocí radaru a dále byl v činnosti zobrazovací systém ISS, infračervený spektrometr (CIRC) a ultrafialový spektrograf (UVIS). Dále se měřilo magnetické pole magnetometrem MAG a byly pořízeny snímky oblačnosti Titanu.

K Zemi se na vzdálenost 0,075 AU (tj. asi 11,2 miliónu km) přiblíží asteroid 2001 LB.
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2001+LB

Žádné komentáře:

Okomentovat