7.7.2012

Poslední aktualizace 7.7. 19:30 UTC

Spaceport America začal používat nové logo, které je barevnější než předchozí. Logo bylo poprvé zveřejněno během oslav Dne nezávislosti v Novém Mexiku. Červeno-modré logo na bílém pozadí má zvýraznit příslušnost do Spojených států; v tiskové zprávě se také uvádí, že logo se podobá originálnímu znaku Star Treku.

Podle informací z U.S. Space Weather Prediction Center (SWPC) došlo na Slunci v pátek 6. července k zatím nejsilnější erupci. K erupci došlo kolem 23:00 UTC a byla označena jako třída X1.1 (jeden z nejsilnějších typů).
Více: http://www.space.com/16478-sun-erupts-major-solar-flare-x-class.html

V souladu s rozhodnutím Státní komise byla na kosmodromu Bajkonur vyvezena na komplex 81 nosná raketa Proton-M, která vynese družici Sirius-5. Raketa má naplánovaný start 9. července. Po ustavení rakety na startovní pozici byly zahájeny práce prvního startovního dne.
Více a foto: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19290

Americká astronautka Stephanie Wilson[ová], která je v současné době na návštěvě Nového Zélandu, hovořila v Aucklandském muzeu o účasti žen ve vědě a v kosmických projektech. Wilson[ová] konstatovala, že se sice počet žen v týmu astronautů zvýšil, ale stále se zjišťuje, že ženy nechtějí studovat matematiku a přírodní vědy,což je základem pro přijetí mezi astronauty.
Více: http://www.stuff.co.nz/auckland/local-news/7238520/Life-at-zero-gravity

Italské ministerstvo obrany oznámilo, že odsouhlasilo výměnu italských cvičných letadel za izraelskou družici pro optický průzkum. Podle úředníků ministerstva má kontrakt hodnotu 100 miliónů USD. Rozhodnutí je v rozporu jednak s dohodami s Německem a Francií (družice pro optickou rozvědku měla stavět Francie), jednak s rozhodnutím o vývoji optických prostředků Italskou kosmickou agenturou. Podle jistého zdroje už Francie vyjádřila názor, že se jedná o jistý druh provokace.
Více: http://www.spacenews.com/military/120706-italy-spy-sat-israel-exchange.html

Na kosmodromu Bajkonur pokračuje předstartovní příprava kosmické lodi Sojuz TMA-05M. V montážní hale byl ke kosmické lodi připojen přechodový úsek.
Více a foto: http://www.energia.ru/ru/iss/iss32/photo_07-06.html

Žádné komentáře:

Okomentovat