24.8.2012

Poslední aktualizace 24.8. 17:00 UT

NASA formálně schválil společnosti Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) první misi nákladní lodi Dragon k Mezinárodní kosmické stanici. Oznámil to v Kennedyho kosmickém středisku Charles Bolden, administrátor NASA, který je na návštěvě floridské základny, kde byl přítomen neúspěšnému pokusu o vypuštění družic RBSP (Radiation Belt Storm Probes).
Více: http://www.spacenews.com/civil/120824-spacex-clear-iss-resupply.html

Podle předběžných dat získaných pomocí aparatury DAM na roveru Curiosity je v místě přistání v půdě 1 až 1,5 procenta vody. Je to mnohem méně než se očekávalo, řekl Maksim Litvak z Institutu kosmických výzkumů Ruské akademie věd; podíl vody v minerálech se v kráteru Gale předpokládal od 5 do 6,5 procenta. Aparatura DAN (Dinamičeskoje albedo nejtronov) byl poprvé spuštěn minulý týden ve čtvrtek (16.8.) a pracovat by měl celý marsovský rok (686 dní).
Více: http://www.ria.ru/science/20120824/729876374.html

Vypuštění dvojice družice RBSP (Radiation Belt Storm Probes), které měly startovat dnes v 08:07 UT z Cape Canaveral, bylo odloženo o 24 hodin. Start byl nejprve odložen z 08:07 UT na 08:25 UT a poté byl odložen minimálně o jeden den; příčinou byla poru na radiomajáku nosné rakety, který začal několik minut před plánovaným startem udávat nepřesné informace.

První let komerční nákladní lodi Dragon společnosti SpaceX k Mezinárodní kosmické stanici se uskuteční v říjnu 2012, uvedl to administrátor NASA Charles Bolden. Dragon už sice k ISS úspěšně doletěl, ale tentolet byl považován za testovací.
Více: http://www.universetoday.com/96996/spacexs-next-cargo-run-to-space-station-in-october/

Příčinou nehody motoru RD-0110 při statickém testu prvního stupně rakety Sojuz-2.1v (16. srpna v NIC RKP Peresvet) byla chybná práce systému AVD (avtomatičeskoje vyključenije dvigatělej). Podle nejmenovaného zdroje systém AVD dostal nepřesnou informaci o stavu motoru a nerealizovala včas havarijní zastavení hoření. Motor tak pracoval v nestandardním režimu, což vedlo k jeho poškození.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (24.08.2012 / 00:05)

Společnost Aerojet oznámila, že uskutečnila na Air Force Research Laboratory na Edwards Air Force Base v Kalifornii statický test motoru druháho stupně své nosné rakety LEO-7 (Low Earth Orbit). John Napior, ředitel Advanced Programs firmy Aerojet řekl, že tento první pokus ukazuje úspěch při snahách vytvořit levný prostředek pro dosažení nízké oběžné dráhy. Na základě výsledků zkoušky budou postaveny letové exempláře a k demonstračnímu letu rakety by mělo dojít na Havaji na podzim 2013.
Více: http://finance.yahoo.com/news/aerojets-leo-7-second-stage-181500064.html

NASA vítá možnost partnerství s firmou XCOR Aerospace, která hledá na Floridě prostor pro své činnosti při výzkumu, vývoji a testování opakovaně použitelných nosných raket a raketových motorů. NASA očekává, že příchod XCOR Aerospace na floridskou základnu by mohl přinést pracovní pro vysoce kvalifikované pracovníky, kteří se dříve podíleli na přípravě raketoplánů.
Více: http://www.nasa.gov/centers/kennedy/news/releases/2012/release-20120823.html

Žádné komentáře:

Okomentovat