25.8.2012

Poslední aktualizace 26.8. 04:00 UT

Ve věku 82 let zemřel Nei Armstrong, první člověk, který stanul na povrchu Měsíce. Podle členů rodiny byly příčinou úmrtí pooperační komplikace (Armstrong se operaci srdce podrobil začátkem srpna).
Více: http://www.reuters.com/article/2012/08/25/us-usa-neilarmstrong-idUSBRE87O0B020120825

Íránský ministr obrany Ahmad Vahidi oznámil, že nový kosmodrom Imama Chomejního začne fungovat do konce íránského kalendářního roku (končí 20. března 2013). Průběh výstavby a plnění plánu bude projednáno na nejbližším zasedání íránského ministerstva obrany. Vahidi uvedl, že kosmodrom Imama Chomejního bude využíván pro vypouštění íránských družic a družic dalších muslimských zemí.
Více: http://www.tehrantimes.com/component/content/article/100733

Skupina astronomů vedená Alexem Wolszczanem (prof. astronomie a astrofyziky na Penn State University) oznámil, že objevil důkaz o pohlcení exoplanety centrální hvězdou. Tento úkaz se objevil u hvězdy BD+48 740, která je asi 11x větší než Slunce a rovněž její stáří značně převyšuje stáří Slunce. O pohlcení vlastní planety svědčí přítomnost nezvykle vysokého množství lithia a nezvyklá eliptická dráhy další planety kroužící kolem tohoto rudého obra.
Více: http://science.psu.edu/news-and-events/2012-news/Wolszczan8-2012

Test dopadu      Credit: NASA
Ve čtvrtek 23. srpna proběhlo v Langley Research Center testování dopadu do vody. Testy byly provedeny na zkušební verzi kabiny lodi Orion (hmotnost 8165 kg). V rámci této série testů je kabina spouštěna kolmo na vodní hladinu (dosavadní pokusy s dopadem se vedly pod určitým úhlem ke hladině). Probíhající zkoušky pomohou doladit scénář závěrečné přistání připravované kosmické lodi.

Vypuštění rakety Atlas 5 s družicemi RBSP, které bylo dnes zrušeno pro nepříznivé povětrnostní podmínky, se uskuteční až 30. srpna (předběžně v 04:05 UT). Vzhledem k tomu, že se k základně blíží tropická bouře Isaac, vedoucí manažeři projektu rozhodli o přesunu rakety z rampy do montážní budovy, aby byla raketa ochráněna před prudkými větry a deštěm.
Více: http://www.nasa.gov/centers/kennedy/launchingrockets/rss_feed_collex_archive_1.html

Z důvodu nepříznivého počasí (oblačnost a bouřky) byl na Cape Canaveral zrušen dnešní ranní start rakety Atlas 5 s družicemi RBSP (plán 08:07 UT až 08:27 UT). Definitivní rozhodnutí o zastavení předstartovních příprav startu bylo přijato čtyři minuty před uzavřením startovního okna, v 08:22 UT.
Zdroj: NASA TV

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zaplatí 655,5 miliónu USD za stavbu druhé družice pro sběr meteoorologických a klimatologických dat nazvané JPSS-1 (Joint Polar Satellite System). Družice bude odvozena ze satelitu Suomi NPP, která byla vypuštěna v listopadu loňského roku. Družice JPSS-1 by měla startovat ze základny Vandenberg AFB na podzim 2017.
Více: http://www.spacenews.com/civil/120824-noaa-finalizes-jpss1-contracts.html

Nosná raketa Atlas 5 je na Cape Canaveral připravovaná k druhému pokusu o start se dvěma družicemi RBSP. Plánovaný čas startu je 08:07 UT, podle meteorologů jsou 60% šance na příznivé povětrnostní podmínky.
Více: http://www.spaceflightnow.com/atlas/av032/status.html (0052 GMT)

V Prokopjevském oblastním muzeu byla otevřena nové expozice "Kosmos", jejímž ústředním exponátem je návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-18. Před instalací do Prokopjevského muzea byl návratový modul v RKK Energija v Koroljovu.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/content/news.shtml (25.08.2012 / 00:05)

Žádné komentáře:

Okomentovat