31.8.2012

Poslední aktualizace 31.8. 20:20 UT

Ruský prezident Vladimir Putin uložil vicepremiérovi Dmitriji Rogozinovi a řediteli Roskosmosu Vladimiru Popovkinovi, aby mu předložili návrhy na rozvoj ruského kosmického sektoru. Současně oba představitele požádal, aby mu předložili návrhy na personální změny a návrh nové organizační struktury kosmického segmentu. Putin dále řekl, že podobná opatření už byla přijata v rámci Chruničevova kosmického střediska.

Specialisté NASA diskutují o uskutečnění doplňkového výstupu do volného vesmíru, který by se mohl realizovat začátkem příštího týdne, nejspíše 4. září. Úkolem astronautů (opět Williams[ové] a Hoshideho) by bylo dokončit práci na výměně energetické jednotky, již se nepodařilo vyměnit při čtvrtečním výstupu. O uskutečnění výstupu se rozhodne během víkendu.
Více: http://today.msnbc.msn.com/id/48862924/

V Camargo Club v Cincinnati se konala zádušní mše za Neila Armstronga, na níž se shromáždili rodinní příslušníci, přátelé a kolegové, aby uctili jeho památku. K události vydal prohlášení administrátor NASA, který napsal, že "Neil Armstrong svým prvním krokem na Měsíci vydláždil cestu pro ostatní; učinil první krok na jiném tělese. Máme povinnost nést dál toto jedinečné americký dědictví".

Ruská družice MiR, vypuštěná 28. července, pořídila v rámci testování palubní aparatury první snímky zemského povrchu. První snímky ukazují Arabský poloostrov.
Více: http://www.ria.ru/science/20120831/734157580.html

Indonéský Národní ústav pro aeronautiku a vesmír (LAPAN) dokončil ve svém středisku v Rancabunguru stavbu družice, která bude v příštím roce vynesena na oběžnou dráhu indickou nosnou raketou. Nová družice pojmenovaná Lapan A2 má hmotnost 78 kg a jejím hlavním úkolem bude sledovat plavbu námořních lodí v oblasti indonéského souostroví.
Více: http://www.thejakartaglobe.com/news/indonesian-space-program-to-launch-local-made-satellite/541131#Scene_1

Sonda Juno mířící k Jupiteru provedla korekční manévr, který byl zahájen 30. srpna ve 22:57 UT a motor Leros-1b při něm pracoval 29:39 minut a spotřeboval 376 kg paliva. Podle získaných telemetrických dat proběhl manévr úspěšně, změna rychlosti sondy byla 344 m/s, a trajektorie letu nyní navede sondu k Zemi, jejíž gravitační pole ji v říjnu 2013 "vystřelí" k Jupiteru, kam dorazí 4. července 2016. Sonda se v okamžiku zahájení korekčního manévru nacházela ve vzdálenosti asi 483 miliónů km od Země.
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-272

Astronauti Williams[ová] a Hoshide se po 8:17 hod. výstupu vrátili na palubu Mezinárodní kosmické stanice, ale nepodařilo se jim splnit hlavní úkol: výměnu jednotky MBSU-1 (Main Bus Switching Unit). Astronauti odstranili vadný blok, ale ani po několika pokusech se nepodařila instalace nového (nepodařilo se uvolnit šrouby). Nová jednotka byla na místě provizorně upevněna svorkami a definitivní připevnění bude provedeno při příštím výstupu do kosmu.
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/08/astronaut-perform-first-post-shuttle-spacewalk-iss/
http://www.ria.ru/science/20120831/733994292.html

Žádné komentáře:

Okomentovat