1.9.2012

Poslední aktualizace 1.9. 20:00 UT

NASA uzavřel kontrakt se společností Millennium Engineering and Integration Company z Arlingtonu, která bude zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví pracovníků na základně Wallops Flight Facility na Wallops Island. Pětiletý kontrakt zní na částku více než 25 miliónů USD a nevztahuje se na požární bezpečnost, zajištění tlakových systémů a na výbušné látky.
Více: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/aug/HQ_C12-047_Wallops_Safety.html

Holandská společnost Mars One, která má jako cíl svého snažení let lidí na Mars v roce 2023, oznámila, že získala první prostředky od sponzorů. Společnost hodlá získat prostředky na realizaci mise prostřednictvím TV-reality, která bude sledovat misi od výběru astronautů až po samotný let.
Více: http://www.space.com/17360-private-mars-one-mission-sponsors.html

Na startovním komplexu SLC-40 na Cape Canaveral proběhla úspěšná zkouška rakety Falcon 9 společnosti SpaceX - Wet Dress Rehearsal (WDR). Test byl přípravou na první komerční let k Mezinárodní kosmické stanici s nákladní lodí Dragon (předchozí let k ISS je považován za zkušební).
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/08/spacex-conduct-successful-wdr-falcon-9/

Americké sondy GRAIL (nesoucí pojmenování Ebb a Flow) zahájily doplňkový výzkum u Měsíce. Data získaná během základního výzkumu (probíhal od 1. března do 29. května) jsou nyní analyzována v Massachusetts Institute of Technology v Cambridge, řekla vedoucí pracovnice projektu Maria Zuber. Cílem doplňkové mise, zahájené 30 srpna a plánované do 3. prosince, je získat další informace o měsíčním gravitačním poli. Pro tyto účely byly sníženy dráhy sond na hranici bezpečnosti - průměrná výška dráhy bude jen 23 km (rozdíl mezi pericentrem a apocentrem je 8 km).
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-273

Výzkumný pracovník projektu New Horizons Alan Stern uvedl, že v lednu 2015, kdy sonda New Horizons bude zkoumat objekt VNH0004, bude jeho vzdálenost od tělesa asi 75 miliónů km. Z takové vzdálenosti nebude možné zjistit podrobnosti na povrchu, ale výzkum se zaměří na zjištění možných průvodců objektu a na sledování odrazivosti povrchu v závislosti na úhlu pozorování. To umožní odvodit vlastnosti materiálu povrchové vrstvy. Žádná z těchto pozorování nelze uskutečnit ze Země, a to ani s využitím nejsilnějších teleskopů.
Více: http://www.americaspace.org/?p=24691

Zhang Shuangnan, astrofyzik Ústavu fyziky vysokých energií Čínské akademie věd, řekl na 28. shromáždění Mezinárodní astronomické unie, že Čína vypustí kolem roku 2015 vlastní kosmický teleskop. Dále uvedl, že po spuštění provozu orbitální stanice, asi v roce 2020, se stanice stane základnou pro studium černých děr a výzkum temné hmoty a temné energie.
Více: http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-08/31/c_131820230.htm

Agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj, jenž si nepřál být jmenován, napsala, že personální změny v ruském kosmickém sektoru nyní nejsou nutné. Reagoval tak na tlak prezidenta Putina, který vyžaduje po představitelích ruské kosmonautiky návrhy na opatření po nedávných ruských neúspěších v této oblasti. Hlavní otázkou je, kdo by obsadil uvolněná míst a zda by změny vedly ke zlepšení technologické základny a vylepšily celkovou úroveň práce odvětví.
Více: http://www.ria.ru/science/20120831/734472289.html

Žádné komentáře:

Okomentovat