2.9.2012

Poslední aktualizace 2.9. 19:45 UT

NASA vybral 12 projektů z oblasti radiobiologie. V rámci projektu Space Radiation Program bude uděleno 12 grantů v celkové hodnotě kolem 12 miliónů USD. Cílem výzkumu je poznat základní rizika ozáření při kosmických letech a pochopit procesy při rozvoji rakoviny. Výzkumy budou probíhat v laboratořích Brookhaven National Laboratory v Uptonu (New York).
Více: http://spaceref.com/news/viewpr.html?pid=38393


Hurikán Isaac, který řádil v Louisianě, byl sledován dvěma satelity. Podle oznámení NOAA se na sledování podílela družice GOES-13, která trvale sleduje oblast Mexického zálivu a Karibiku, a další družice byla aktivována z pohotovostního stavu. Oblačnost byla zachycována jednou za minutu a získané záběry byly využívány k upřesnění předpovědi dalšího postupu hurikánu.
Více: http://www.spaceflightnow.com/news/n1208/31goesr/

Řídící letu Mezinárodní kosmické stanice v Houstonu nyní horečně pracují na plánu výměny jednotky MBSU-1, kterou se nepodařilo vyměnit při výstupu Williams[ové] a Hoshideho. Manažeři hodlají mimořádný výstup uskutečnit již 4. září, protože na další dny jsou jsou už naplánovány další akce (oddělení nákladních modulů a odlet části posádky v Sojuzu TMA-04M).
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/09/iss-program-recovery-plans-mbsu-1-installation-failure/

Americká sonda Cassini se v 04:45 UT přiblížila k měsíci Enceladus na vzdálenost 890.183 km (neřízený průlet).
Více o Cassini: http://saturn.jpl.nasa.gov/index.cfm

Žádné komentáře:

Okomentovat