8.8.2012

Poslední aktualizace 8.8. 18:20 UT

Společnost GeoEYE Inc. uvedla, že v následujících týdnech očekává dokončení rozhovorů s U.S. National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) o rozsahu škrtů ve vládních zakázkách. GeoEye poskytuje satelitní snímky Země a podle vyhlášení společnosti nebude mít výsledek jednání vliv na vypuštění družice GeoEye-2 (má startovat koncem letošního nebo začátkem příštího roku).
Více: http://www.spacenews.com/military/120808-geoeye-enhancedview-payments.html

Ministr pro státní podniky Dahlan Iskan řekl, že havárie družice Telkom-3 nebude mít vliv na provoz indonéských společností ve vlastnictví státu a spojové služby PT Telkom nebudou omezeny. Finanční ztrátu za zničení družice zcela pokryje pokryje pojistka.
Více: http://www.xinhuanet.com/english/sci/space.htm

Agentura RIA Novosti uvedla s odvoláním na zdroj blízký vyšetřovací komisi, že příčinou selhání pohonné jednotky stupně Briz-M s družicemi Ekspress-MD2 a Telkom-3 mohlo být ucpání palivového potrubí. Podle zdroje nepatrné cizí předměty v potrubí bývají v poslední době v potrubí často zjišťovány; zřejmě je nedostatečná kontrola kvality ve všech fázích výroby a není vyloučeno, že část nečistot se může do potrubí dostat při vlastní montáži motoru.
Více: http://www.ria.ru/science/20120808/719209157.html

První skupina kosmonautů - Sergej Prokopjev, Aleksej Chomejčuk a Ivan Vagner - zahájili v okolí kosmodromu Bajkonur dvoudenní pobyt ve stepi v rámci nácviku přežití; kosmonauti musí s havarijním vybavením přežít dva dny. Další skupina (Andrej Babkin, Sergej Kuď-Sverčkov, Denis Matvejev) podstoupí stejnou zkoušku od 10. srpna a od 12. srpna projde dvoudenním výcvikem přežití skupina složená z kosmonauta Nikolaje Tichonova a jednoho instruktora Střediska přípravy kosmonautů.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19402

Na letiště kosmodromu v Kourou dopravil letoun An 124-100 kontejner s evropskou navigační družicí Galileo. Družice byla v pondělí (6.8.) odeslána ze závodu Thales Alenia Space v Římě a ve 21:15 UT byla naložena na letišti Fiumicino do letounu, která do Francouzské Guyany doletěl v úterý (7.8.) v 7:55 hod.místního času (10:55 UT). Kontejner s družicí doprovázeli čtyři pracovníci z Thales Alenia a po jednom z podniku EADS Astrium a z ESA. Družice by měla být vypuštěna letos v říjnu ruskou raketou Sojuz ST-B.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMBUOVXF5H_index_0.html

Vedoucí tiskového oddělení společnosti РТ Telekomunikasi Indonesia Tbk (Telkom Indonssia) Slamet Riyadi řekl zpravodaji indonéské agentury Antara, že společnost dosud nebyla oficiálně informovaná o detailech neúspěchu startu rakety Proton-M s družicí Telkom-3. Družice Telkom-3 byla pojištěna u pojišťoven AlfaStrachovanije (na 7,5 miliónu USD) a JASINDO (185 miliónu USD).
Více: http://www.ria.ru/science/20120808/718841634.html

Národní kosmická agentura Ukrajiny informovala o návštěvě brazilské delegace, která se ve dnech 30. července až 3. srpna seznámila s postupem prací na projektu Ciklon-4. V delegaci vedené brazilským ministrem vědy a techniky Marko Antonio Rauppem byl také šéf brazilské kosmické agentury José Koelo.
Více a foto: http://www.nkau.gov.ua/nsau/newsnsau.nsf/HronolU/2DCA6C413E9DCBEFC2257A53004864CC?OpenDocument&Lang=U

Sonda Cassini má naplánováno provedení korekčního manévru OTM-330.
Více o Cassini: http://saturn.jpl.nasa.gov/

Žádné komentáře:

Okomentovat