9.8.2012

Poslední aktualizace 9.8. 20:50 UT

Americké vozidlo Curiosity předalo na Zemi první panoramatický snímek svého okolí. Mike Watkins z JPL k dosavadnímu průběhu experiemntu řekl, že všechny aparatury pracují normálně a oživování jednotlivých zařízení probíhá podle programu. Watkins dále uvedl, že v průběhu pátého solu bude v řídicím počítači zaměněn program určený pro přistání nahrazen programem pro řízení práce na povrchu.
Více: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

Během zkušebního letu havarovalo v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě experimentální zařízení Morpheus. Raketové zařízení testuje možnosti vertikálního přistání kosmických objektů. Při pokusu Morpheus vzlétl, převrátil se a zřítil se na zem, začal hořet a explodoval. Příčinou byla porucha v řídicí aparatuře.
Více: http://www.cfnews13.com/content/news/cfnews13/news/article.html/content/news/articles/cfn/2012/8/9/nasa_morpheus_crash_.html

Na vozítku Curiosity, které je od 6. srpna na povrchu Marsu, byl úspěšně vyklopen stožár a na Zemi byl odeslán černobílý snímek z navigační kamery Navcam, jež je na něm umístěna. Na snímku je vidět část Curiosity a stín vozítka se zvednutým stožárem. Pomocí Navcam bude pořízeno 360° panorama okolí sondy. Postupné oživování všech aparatur vozítka, včetně pohonu kol, bude pokračovat v následujících dnech.
Více: http://www.lenta.ru/news/2012/08/08/mast/

Podle listu Kommerssant by zákaz startů nosných raket Proton-M s urychlovacím stupněm Briz-M mohl být odvolán koncem příštího týdne. Už 23. srpna má být podle plánu vypuštěna touto raketou družice Intelsat 23 a 8. září dvojice družic Luč-5B a Jamal-300K. Podle zdroje listu budou u urychlovacích bloků provedené dodatečné testy a kontroly.
Více: http://www.ria.ru/science/20120809/719544707.html

Bývalý americký astronaut Neil Armstrong (první člověk na Měsíci) podstoupil operaci srdce (čtyřnásobný bypass). Podle oznámení jeho manželky Jay Berbree uvedla, že úterní (7.8.) operace proběhla bez komplikací a lékaři neočekávají žádné problémy s jeho zotavením. Přání brzkého uzdravení Armstrongovi mj. zaslali šéf NASA Charles Bolden a Buzz Aldrin, jeho kolega při měsíční misi.
Více: http://cosmiclog.nbcnews.com/_news/2012/08/08/13184827-first-moonwalker-neil-armstrong-doing-great-after-heart-surgery?lite

Španělská společnost Galactic Suite (zastupující Barcelona Moon Team soutěžící o Google Lunar X Prize) podepsala s čínskou China Great Wall Industry Corporation (CGWIC) kontrakt na vypuštění soutěžního vozítka na Měsíc. Vítěz soutěže může získat až 20 miliónů USD, druhý v pořadí získá 5 miliónů a další 4 milióny mohou získat týmy, které splní dílčí úkoly - vozítko ujede po Měsíci více než 5 km, vozítko najde na Měsíci vodu nebo přežije měsíční noc.
Více: http://www.ria.ru/science/20120808/719417888.html

Americký astronaut Joe Acaba, který nyní pracuje na Mezinárodní kosmické stanici napsal ve svém blogu, že členové posádky i přes své vytížení si najdou čas na sledování průběhu letních olympijských her v Londýně. Olympijské hry jsou sváteční událostí a tento pocit se neztrácí ani ve vesmíru, napsal Acaba.
Více: http://www.space.com/16998-summer-olympics-space-station-astronauts.html

Žádné komentáře:

Okomentovat