29.10.2012

Poslední aktualizace 29.10. 20:40 UT

Raketoplán Atlantis bude v pátek 2. listopadu převezen z budovy VAB (Vehicle Assembly Building) do Kennedy Space Center Visitor Complex. Atlantis bude v návštěvnickém centru hlavním exponátem expozice, která bude pro veřejnost otevřena v červnu 2013.
Více: http://www.nasa.gov/centers/kennedy/home/index.html

Návratový modul nákladní lodi Dragon, patřící společnosti Space Exploration Technologies (SpaceX), který přistál 28. října několik set km západně od Baja California (Mexiko), je přepravován do přístavu v Los Angeles. Z Los Angeles bude modul přepraven do testovacího zařízení SpaceX v McGregoru v Texasu, kde bude vyložen náklad 1673 liber.
Více: http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_gallery_2383.html

V úterý (30.10.) bude v California Science Center v Los Angeles slavnostně otevřena výstava s raketoplánem Endeavour. Raketoplán je vystaven v moderní budově o ploše 18.000 čtverečních stop a návštěvníci si budou moci prohlédnout pouze zvenčí, do vnitřku raketoplánu nebude přístup umožněn, ale vnitřek raketoplánu bude na dotykových obrazovkách.
Více: http://news.yahoo.com/space-shuttle-endeavour-goes-public-display-132646525.html

Na slavnostním ceremoniálu byli vyznamenáni čínští astronauti, kteří se účasnili mise Shenzhou-9 k modulu Tiangong 1. Jing Haipeng, Liu Wang a Liu Yang dostali vyznamenání na základě rozhodnutí ÚV komunistické strany Číny, Státní rady a Ústřední vojenské komise.
Více: http://news.xinhuanet.com/english/sci/2012-10/29/c_131938183.htm

Jihokorejské ministerstvo školství, vědy a techniky oznámilo, že nový pokus o vypuštění nosné rakety Naro-1 (KSLV-1) by se mohl uskutečnit mezi 9. a 24 listopadem. Start původně plánovaný na 26. říjen byl odvolán pro závadu na prvním stupni, který je vyroben v Rusku.
Více: http://www.channelnewsasia.com/stories/afp_asiapacific/view/1234106/1/.html

Na plnicí stanici kosmodromu Bajkonur byl vybaven urychlovací blok Briz-M komponenty paliva. Po skončení plnění bloku bude raketa Proton-M připravena k vyvezení na startovní rampu. Start rakety s družicemi Luč-5B a Jamal-300K je naplánován na 3. listopadu.
Více: http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=19648

Na kosmodromu Bajkonur byla z montážní haly komplexu 112 na startovní rampu č. 1 vyvezena nosná raketa Sojuz-U s nákladní kosmickou lodí Progress M-17M. Transport byl zahájen kolem 01:00 UT a po příjezdu na startovní rampu byla raketa vztyčena do vertikální polohy. Krátce poté byly zahájeny práce prvního startovního dne. Nákladní kosmická loď s 2,5 tuny nákladu má odstartovat 31. října.
Více: http://www.roscosmos.ru/main.php?id=2&nid=19647

V Paříži zahajuje v odpoledních hodinách jednání 5. Strings, Cosmology and Gravity Student Conference (SCGSC), která v Institutu Henri Poincarého potrvá do 31. října. Konference se účastní mladí doktoři a absolventi postdoktorandských studií zabývajících se zejména teorií strun, kosmologií a gravitací. Hlavním cílem akce je možnost prezentace výzkumu a diskuse o závěrech výzkumných prací s podobně zaměřenými specialisty.
Více: https://sites.google.com/site/scgcs2012/home

NASA vydal k přistání nákladní lodi Dragon tiskovou zprávu, v níž uvádí slova administrátora NASA Charlese Boldena, který mj. řekl, že jen rok poté, co byl ze služby vyřazen raketoplán, byla uskutečněna první mise nákladní lodi k Mezinárodní kosmické stanici. A to systémem, který není provozován americkou vládní společností, ale soukromou firmou. "Gratulujeme týmům SpaceX a NASA, které zajišťovaly tuto historickou misi," dodal Bolden. Zpráva upřesnila, že hlavním nákladem, jenž musí být předán NASA do 48 hodin po přistání, byla mraznička GLACIER se vzorky z ISS.
Více: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/oct/HQ_12-381_SpaceX_CRS-1_Splashdown.html

University at Buffalo (UB) bude poprvé hostit konferenci Students for the Exploration and Development of Space (SEDS). Čtyřdenní akce proběhne od 4. do 7.listopadu a účastní se jí 50 až 60 lidí, kteří se zabývají kosmickými aktivitami. Steven Coffed, student druhého ročníku leteckého inženýrství řekl, že to bude největší akce UB, která pravděpodobně v nejbližších desíti letech nebude překonána.
Více: http://www.ubspectrum.com/life/spacevision-conference-makes-ub-history-1.2938503#.UI2X1IWbR3I

V 03:24 UT proletěl v nejmenší vzdálenosti 0,024 AU (asi 3,6 miliónu km) od Země asteroid 2012 UW9.
Více: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2012%20UW9;cov=0;log=0;cad=1#cad

Žádné komentáře:

Okomentovat