28.10.2012

Poslední aktualizace 28.10. 19:52 UT

Nákladní kosmická loď Dragon přistála v 19:22 UT (dvě minuty později proti plánu) v Tichém oceánu nedaleko pobřeží Kalifornie. Ihned po přistání doplul k modulu motorový člun, který zajistil modul před utopením a po otevření bočního průlezu bude vyložen prioritní náklad, který musí být předán NASA do 48 hodin po přistání. Dragon bude na jiném člunu převezen do přístavu v Los Angeles a odtud poputuje na základnu SpaceX v Texasu, kde bude vyložen zbytek nákladu.
Více: http://www.nasaspaceflight.com/2012/10/spacexs-dragon-return-earth-precious-cargo-iss/

Mluvčí Wallops Flight Facility na Wallops Island Keith Koehler řekl, že základna se připravuje na příchod hurikánu Sandy, který se blíží k východnímu pobřeží USA. Hurikán je zatím zařazen v kategorii 1, ale očekává se, že začátkem příštího týdne by mohl nabýt na síle. Mluvčí dále uvedl, že soukromá raketa připravovaná k letové zkoušce byla převezena do hangáru a byly učiněny kroky k zamezení škodám od větru a deště.
Více: http://www.space.com/18250-frankenstorm-hurricane-sandy-nasa-wallops-center.html

Brzdicí motory nákladní lodi Dragon byly zapáleny v 19:28 UT a po asi desetiminutové činnosti navedly Dragon na sestupovou dráhu. Přistání v Pacifiku se očekává kolen 20:20 UT.
Více: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/living/index.html

Jihokorejské sdělovací prostředky oznámily, že vadná součástka, kvůli níž byl odložen start nosné rakety Naro-1 byl odeslán k expertize do Ruska. Současně, s odvoláním na jihokorejské ministerstvo školství, vědy a techniky, sdělily, že o novém termínu startu bude rozhodnuto do konce tohoto měsíce.
Více: http://ria.ru/space/20121028/907448679.html

Nákladní kosmická loď Dragon byla pomocí palubního manipulátoru oddělena od Mezinárodní kosmické stanice. Kolem 13:30 UT byl uvolněn k samostatnému letu a Dragon se postupně vzdálil na bezpečný odstup od stanice. Dragon má přistát dnes kolem 19:30 UT v Tichém oceánu.
Zdroj: NASA TV

Podle názoru ruského specialisty se start jihokorejské nosné rakety KSLV-1 v termínu do 31. října neuskuteční (31.10. se uzavírá startovní okno) a nejpravděpodobněji se pokus může opakovat nejdříve v polovině listopadu. Expert pro RIA Novosti uvedl, že přesun na startovní rampu a předstartovní příprava trvá tři dny, a to v tomto startovním okně nelze stihnout.
Více: http://ria.ru/space/20121027/907301795.html

Na setkání představitelů soukromých společností v Seattlu se hovořilo o financování kosmických projektů. Tom Nugent, prezident LaserMotive řekl, že investoři se zdráhají vkládat peníze do programů, u nichž jediné selhání a jeho náprava může trvat řadu měsíců a stojí milióny dolarů, Chris Lewicki z Planetary Resources, která plánuje těžit vzácné kovy z asteroidů, dodal, že by nepřesvědčoval vlastní babičku, aby vložila své celoživotní úspory do takového podniku. Problémy s financováním soukromých kosmických projektů je spousta, protože tyto technologie jsou náročné na kapitál i odbornost pracovních sil, a  výběr investice vyžaduje vysokou úroveň odborných znalostí z oboru.
Více: http://www.economist.com/blogs/babbage/2012/10/financing-space-start-ups

Nákladní loď Dragon CRS 1 se má v průběhu dneška oddělit od ISS a přistát v Tichém oceánu u západního pobřeží USA. Oddělení od stanice je naplánováno na 13:26 UT a přistání na 19:20 UT. Dragon přiveze ze stanice materiál o hmotnosti asi 759 kg (1673 liber).
Více: http://spaceflightnow.com/falcon9/004/returnmanifest.html

Žádné komentáře:

Okomentovat