15.11.2012

Poslední aktualizace 15.11. 19:05 UT

Sunita Williams[ová] a její dva kolegové - Akihiko Hoshide a Jurij Malenčenko - se připravují na návrat na Zem v kosmické lodi Sojuz TMA-05M. K slavnostnímu předání velení stanice, Williams[ová] je velitelkou expedice, dojde v sobotu (17.11.) a návrat na Zem tří kosmonautů se předpokládá v noci z neděle na pondělí.
Více: http://www.thehindubusinessline.com/news/science/countdown-begins-for-sunita-williams-expeditions-return/article4097776.ece

Prezident RKK Energija Vitalij Lopota během rozhovoru s novináři, že do konce roku bude dokončen technický projekt nové ruské kosmické lodi, která nahradí stávající Sojuz. RKK na projektu pracuje od dubna 2009, kdy RKK Energija zvítězila v tendru na zpracování projektu.
Více: http://ria.ru/science/20121115/910853797.html

Roskosmos podrobně zkoumá trajektorii letu druhého stupně nosné rakety Proton-M, který 14. října vynášel družici Intelsat 23. Příčinou je hlášení dopadu fragmentu rakety na dvorek domu v obci Balykča na Altaji, do místa nacházející se 8 až 10 km od vypočteného místa dopadu. Roskosmos uvádí, že nyní se modelují trajektorie všech možných fragmentů. Specialisté se domnívají, že fragment mohl být na místo dopadu snesen vlivem větru.
Více: http://www.interfax.com/newsinf.asp?pg=8&id=375471

Tým dánských a českých vědců, který už dva roky zkoumá vlasy slavného astronoma Tychona Brahe, dospěl k závěru, že Brahe nebyl otráven rtutí. V jeho vlasech byla rtuť sice prokázána, ale nikoli v takovém množství, aby mohla způsobit smrt. Výzkum Brahových kostí a zubů ještě pokračuje.
Více: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20344201

Akado Telekom obnovil plné spojení ruského řídicího střediska se sledovacími stanicemi na ruském území a bylo obnoveno spojení s ruskými družicemi a Mezinárodní kosmickou stanicí.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/2378/

Na kosmodromu Bajkonur byla nosná raketa Proton-M s družicí Echostar-16 převezena na plnicí stanici, kde byl urychlovací blok Briz-M vybaven komponenty paliva. Se startem družice se počítá 20. listopadu.
Více a foto: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2649

Optický kabel zajišťující spojení ruského střediska řízení letu (CUP) se sledovacími stanicemi byl přerušen vinou chybného postupu při jiné opravě, řekl RIA Novosti mluvčí společnosti Akado Telekom Denis Ryčka. Jiná firma, která prováděla opravy pro jiného operátora, vyřízla dva segmenty optického kabelu patřící Arkado Telekom. Představitelé Roskosmosu uvedli, že přes potíže CUPu nebyla bezpečnost ruských satelitů a ISS ohrožena a pro spojení byly využity jiné spojové kanály.
Více: http://ria.ru/science/20121115/910787974.html

Evropská družice Proba-2 se zapojila do výzkumů během zatmění Slunce, které bylo jako úplné pozorovatelné ze severních oblastí Austrálie. Družice se v průběhu celého zatmění celkem třikrát dostala do měsíčního stínu a svými přístroji sledovala Slunce.
Více a video: http://www.esa.int/esaCP/SEMFYC72Q8H_index_0.html


Evropská kosmická agentura zveřejnila snímek supernovy W44, který pořídily sondy Heschel a XMM-Newton. Supernova se nachází asi 10.000 světelných let od Země a je příkladem interakce hmoty vyvržené při explozi s okolními molekulárními mračny.
Více: http://www.esa.int/esaCP/SEMNPE72Q8H_index_0.html

V hale 111 komplexu 92A-50 na kosmodromu Bajkonur byla zkompletována nosná raketa Proton-M s hlavicí s družicí Echostar 16. Horní část rakety byla opatřena tepelnou ochranou pro zajištění správného tepelného režimu. PO skončení těchto prací byla raketa přeložena na transportní vagón a připravena k vyvezení na startovní rampu.
Více a foto: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2648

14. listopadu v 10:07 UT byla z podzemního sila LF10 na základně Vandenberg vypuštěna mezikontinentální balistická raketa Minuteman 3. Po třicetiminutovém letu hlavice zasáhla cvičný cíl v oblasti tichomořského ostrova Kwajalein.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/2375/

Žádné komentáře:

Okomentovat