16.11.2012

Poslední aktualizace 16.11. 06:30 UT

Podle měření roveru Curiosity odpovídá stupeň radiace na Marsu podmínkám na nízké oběžné dráze kolem Země. Don Hassler z Southwest Research Institute v Boulderu na tiskové konferenci dodal, že v tomto prostředí mohou kosmonauti klidně žít.
Více: http://www.space.com/18504-mars-rover-curiosity-astronaut-radiation.html

Administrátor NASA Charles Bolden oznámil změny na místech vedoucích Glenn Research Center a Johnson Sopace Center. V čele Glennova střediska nahradí James Free Ramona Luga a Ellen Ochoa[ová] vymění Michaela Coatse v čelen JSC v Houstonu.
Více: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/nov/HQ_12-398_Leadership_Changes_at_Glenn_and_Johnson.html

Na zasedání státní komise na kosmodromu Bajkonur byl schválen vývoz nosné rakety Proton-M s telekomunikační družicí Echostar-16 na startovní plošina. Začátek přesunu byl stanoven na 00:30 UT (05:30 hod. místního času).
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19694

Korekční manévr naplánovaný na dnešní večer se na ISS neuskuteční. Manévr, který měly zajistit motory nákladní lodi Progress M-17M, si měl vynutit těsný průlet částice kosmického smetí.
Více: http://ria.ru/space/20121116/911060908.html

Ze švédské základny Esrange byla v 10:45 UT vypuštěna v rámci programu REXUS-11 (Rocket-borne EXperiments for University Students-11) vypuštěna sondážní raketa Improved Orion. Experimenty pro raketu připravili studenti evropských univerzit. Hlavice rakety vystoupila do maximální výšky asi 81 km.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/2428/

Japonská sonda Hinode proletěla během úplného slunečního zatmění dvakrát měsíčním stínem; poprvé sledovala fázi úplného zatmění, při druhém průletu bylo Slunce zastíněno jen částečně. Japonská sonda nese i aparaturu amerického Marshall Space Flight Center v Hunstville studující sluneční magnetismus.
Více a video: http://www.nasa.gov/mission_pages/hinode/news/eclipse-movies.html

Claire Newman[ová] z Ashima Research v Pasedeně řekla, že pomocí dat z přístroje REMS na marsovském roveru Curiosity se podařilo získat mapu proudění vzduchu v kráteru Gale. Aparaturu je v provozu od přistání v srpnu letošního roku a nejvýznamnějším zjištěním je, že existuje rozdíl mezi prouděním ve dne a v noci, a to tak, že noční proudění jepodstatně rychlejší než denní. Dalším důležitým zjištěním je, že tlak se v období od srpna do listopadu zvýšil asi o 100 Pa, což klimatologové přičítají tání v polárních oblastech.
Více: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/nov/HQ_12-402_curiosity_new_weather_data.html

NASA oznámil, že primární mise kosmického teleskopu Kepler skončila, ale v plánu je udržet teleskop v provozu ještě nejméně tři roky (NASA rozhodl už v dunu, že finance na teleskop budou do roku 2016). Do současné doby detekoval teleskom více než 2300 možných exoplanet, z nichž stovka už byla potvrzena. Mezi potvrzenými jsou i exoplanety, na kterých se může nacházet tekutá voda a mohou tak být nositelkami života. Na základě dat z teleskopu Kepler astronomové odhadují, že nejméně třetina hvězd v naší Galaxii má planety.
Více: http://www.nationaljournal.com/pictures-video/kepler-s-space-mission-comes-to-an-end-and-begins-anew-20121115

Roskosmos reagoval na zprávy ve sdělovacích prostředků, že město Bajkonur bude vyňato ze smlouvy o pronájmu kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Podle vyjádření zdroje z Roskosmosu je smlouva mezi Ruskem a Kazachstánem platná do roku 2050 (Rusko platí roční pronájem 115 miliónů dolarů) a jejím předmětem jsou kosmodrom se všemi dalšími plochami nutnými pro jeho provoz a obytná prostory. Pokud by město Bajkonur bylo ze smlouvy vyňato, došlo by k odlivu specialistů, kteří zde žijí, a těch je už nyní nedostatek.
Více: http://ria.ru/science/20121115/910909126.html

Americká sonda Cassini má po průletu kolem Saturnova měsíce Titan naplánován korekční manévr OTM-335 (Orbital Trim Maneuver).
Více o Cassini: http://saturn.jpl.nasa.gov/

Žádné komentáře:

Okomentovat