6.11.2012

Poslední aktualizace 6.11. 20:30 UT

Odborníci odhadují, že dnešní výsledek amerických prezidentských voleb nebude mít zásadní vliv na budoucí směřování amerických kosmických letů a výzkum vesmíru. Republikánský kandidát Mitt Romney sice zveřejnil několik poznámek k výzkumu vesmíru, ale k dramatické změně se pravděpodobně nechystá. John Logsdon, profesor na George Washington University řekl, že neočekává v důsledku voleb žádné významné změny.
Více: http://www.space.com/18356-presidential-election-nasa-space-exploration.html

V montážní hale komplexu 112 kosmodromu Bajkonury byla zahájena příprava nosné rakety Sojuz-FG pro kosmickou loď Sojuz TMA-07M. Kosmická loď s tříčelnnou posádkou má startovat 19. prosinci k Mezinárodní kosmické stanici.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19667

Na kosmodrom Bajkonur byla letounem An-124-100 Ruslan dopravena komunikační družice Jamal-402. Družici byla vyrobena společností Thales Alenia Space pro OAO Gazprom - kosmičeskije sistěma.
Více: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2642

Jihokorejské ministerstvo školství, vědy a techniky oznámilo, že odklad startu nosné rakety Naro-1 nezpůsobil těsnicí kroužek, ale defekt na trubici plnicího zařízení, která těsnicí kroužek poškodila. Oznámil to Noh Gyeong-won, vedoucí sekce technického rozvoje, na brífinku v Soulu.
Více: http://english.donga.com/srv/service.php3?bicode=020000&biid=2012110656858

Sandra Magnus[ová], dosavadní členka týmu astronautů NASA, odešla z oddílu a bude pracovat pro American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA). Magnus[ová] letěla do kosmu při třech expedicích raketoplánu - STS-112, STS-126 a při závěrečném letu STS-135.
Více: http://www.americaspace.org/?p=26673

NASA ve spolupráci s Space and Missile Systems Center pracuje na stavbě "družice" DebriSat, která nikdy nebude vypuštěna, ale bude záměrně zničena na Zemi. DebriSat o hmotnosti asi 50 kg bude postavena z nejčastěji používaných materiálů pro družice na nízkých oběžných drahách a bude sloužit ke studiu vzniku fragmentů při srážce s velmi rychle letícími objekty. Vedení projektu má na starosti NASA Orbital Debris Program Office z Johnson Space Center v Houstonu.
Více: http://www.space.com/18349-debrisat-spacecraft-destroy-space-junk.html

Žádné komentáře:

Okomentovat