7.11.2012

Poslední aktualizace 7.11. 21:25 UT

Americký astronaut Jose Hernandez (letový specialista mise STS-128) se neprosadil ve volbách do Kongresu USA, když v 10. okrsku Kalifornie byl poražen republikánským kandidátem Jeffem Denhamem. Hernandez, kandidující za demokratickou stranu, získal 46,2 procenta hlasů.
Více: http://www.collectspace.com/news/news-110712a.html

Společnost Sea Launch zvažuje možnost přemístit domovský přístav plovoucí startovní plošiny Odyssey z Long Beach do Cam Ranh ve Vietnamu, kde byla dřív ruská vojenská základna. Záporem této varianty je skutečnost, že by Odyssey proplouvala oblastí, v níž často operují piráti. Jinou zvažovanou variantou je přesun do jihokorejského přístavu, který funguje pro potřeby kosmodromu Naro.
Více: http://www.interfax.com/newsinf.asp?pg=4&id=373488

Ruské Středisko řízení letu oznámilo, že kosmická loď Sojuz TMA-05M s kosmonauty Jurijem Malenčenkem, Sunitou Williams[ovou] a Akihiko Hoshidem se od ISS oddělí 19. listopadu ve 2:33 moskevského času (18.11. v 22:33 UT). Podle předběžných výpočtů návratový modul přistane v Kazachstánu 19. listopadu v 5:52 moskevského času (01:52 UT).
Více: http://ria.ru/science/20121107/909882467.html

Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin přiletěl na návštěvu Vietnamu, kde podepsal dohodu mezi Ruskem a Vietnamem o spolupráci v oblasti výzkumu a využívání kosmického prostoru. Za vietnamskou stranu dohodu podepsal ministr vědy a techniky Nguen Kuan. Spolupráce se zaměří zejména na dálkový průzkum Země, družicové navigace a telekomunikace, kosmické lékařství a biologii.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19670

Pro nepříznivé povětrnostní podmínky byl na Wallops Island Flight Facility opět odložen start komerční balistické rakety Ventions VR-1 (měl se uskutečnit 7.11. v ranních hodinách). NASA uvedl, že nový start se zřejmě neuskuteční dříve než v sobotu 10. listopadu.
Více: http://www.dailypress.com/news/breaking/va-ap-rocket-launch-20121106,0,1499348.story

Společnost Intelsat oznámila, že u pojišťovny přihlásila pojistnou událost, vzhledem k nemožnosti plně využívat kapacitu družice Intelsat 19. Družice letos v srpnu po navedení na pracovní dráhu neotevřela jeden panel sluneční baterie a znemožnila tak plně využívat spojovou kapacitu. Podle společnosti tak došlo podle pojistných podmínek k trvalému poškození družice.
Více: http://www.spacenews.com/article/intelsat-files-insurance-claim-over-19-solar-array-issue

Ředitel Roskosmosu Vladimir Popovkin navštívil stavbu kosmodromu Vostočnyj a seznámil se s postupem prací při budování startovní rampy (její základy jsou už dokončeny), technického zázemí a železniční přípojky. Popovkin během inspekce řekl, že hlavním úkolem dneška je nepolevovat v nasazeném tempu.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/1926/

Žádné komentáře:

Okomentovat