5.12.2012


Poslední aktualizace 5.12. 21:00 UT

V časopisu Science byly zveřejněny první výsledky z první fáze mise sond GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory). Sondy dodaly podklady pro studium vnitřní struktury Měsíce a umožnily lépe odhadnout vytváření a vývoj těles sluneční soustavy. Pořízená gravitační mapa Měsíce ukazuje dříve neznámé detaily a umožňuje ztotožnit změny gravitačního pole s objekty na povrchu jako jsou krátery nebo horstva.
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-385

Severní Korea dokončila sestavení třístupňové rakety na startovní rampě základny na západě země a někteří pracovníci opouštějí základnu. Zdroje blízké vládě KLDR uvedly, že postup prací jde kupředu tak, že raketa bude ke startu připravená mezi 10. a 12. prosincem, tedy na začátku ohlášeného startovního okna 10. až 22. prosince.
Více: http://www.itar-tass.com/c1/589517.html

Kazachstán povede jednání s Ruskem, jehož výsledkem by mělo být nahrazení nosné rakety Angara v projektu Bajtěrek jinou raketou, například typem Zenit; uvedla to agentura Interfax-Kazachstan s odvoláním na šéfa Kazkosmosu Talgata Musabejeva. Na stavbu komplexu Bajtěrek vyčlenila vláda Kazachstánu 223 miliónů USD, ale začátkem letošního roku došlo k nedohodě Kazachstánu a Ruska o dalším financování a Rusko odmítlo garantovat dodávky raket Angara. (Rusko staví komplex pro raketu Angara na kosmodromu Vostočnyj a zřejmě omezí starty z Bajkonuru - poznámka J.S.) První místopředseda vlády Kazachstánu Serik Achmetov řekl, že pokud komplex na Bajkonuru nebude Rusko využívat je neefektivní Bajtěrek budovat.
Více: http://m.tengrinews.kz/ru/kazakhstan_news/224644

V nizozemském Noordwijku zahajuje 6th ESA Workshop on Satellite Navigation Technologies (NAVITEC 2012), který organizuje ESA ve spolupráci s CNES, DLR a UFAF. Workshop věnovaný navigačnímu systému Galileo bude pokračovat do 7. prosince.
Více: http://www.congrexprojects.com/12c13/introduction

Na základně Vandenberg AFB proběhl cvičné naplnění nosné rakety Atlas 5 pohonnými látkami. Děje se tak v rámci přípravy prvního startu tohoto typu rakety ze západního pobřeží, který je naplánován na únor příštího roku. United Launch Alliance vypustí raketou Atlas 5 družici LDCM (Landsat Data Continuity Mission), jež navazuje na družice Landsat vypouštěné v sedmdesátých a osmdesátých letech. Družice LDCM pro monitoring životního prostředí je výsledkem spolupráce NASA a U.S. Geological Survey.
Více: http://www.spaceflightnow.com/atlas/av035/wdr.html

NASA plánuje vypuštění dalšího aparátu pro výzkum Marsu v roce 2020 a výzkum by měl navazovat na současný rover Curiosity. Stejně jako Curiosity bude mise řízena z Jet Propulsion Laboratory, ale další detaily budou teprve řešeny. Vědecké cíle sondy také nejsou přesně stanoveny, ale předpokládá se, že by to měl být první krok k dopravě marsovského materiálu na Zem.
Více: http://news.yahoo.com/nasa-aims-send-another-rover-mars-2020-213912010.html
http://www.nasaspaceflight.com/2012/12/nasa-announce-mars-rover-mission-red-planet-2020/

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že USAF vybralo firmy SpaceX, Orbital Sciences Corp. a Lockheed Martin Corp. pro vypouštění malých vojenských satelitů od roku 2017. Smlouva umožňuje soutěžit s raketami Falcon 9, Orbital Minotaur a Athena o jednotlivé družice a USAF vybere vždy jednu společnost pro zabezpečení jednoho startu. Smlouvy byla uzavřena na maximální celkovou částku 900 miliónů USD.
Více: http://www.spaceflightnow.com/news/n1212/04osp3/#.UL7x6IP8LA1

Na letiště Jubilejnyj kosmodromu Bajkonur byl letounem Ruslan dopraven urychlovací blok Briz-M určený pro mexickou komunikační družici SatMex-8. Start družice pomocí nosné rakety Proton-M by se měl uskutečnit ještě do konce letošního roku.
Více: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2676

Na kosmodromu Bajkonur byla na startovní rampu 200/39 vyvezena nosná raketa Proton-M s telekomunikační družicí Jamal-402. Po vztyčení rakety do vertikální polohy byly zahájeny práce prvního startovního dne. Start družice Jamal-402 je naplánován na 8. prosince ve 12:13 UT.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19741

Emmanuel Marcq, Jean-Loup Bertaux, Franck Montmessin a Denis Beljajev zveřejnily výzkum zabývající se změnami ve složení atmosféry planety Venuše. Vědci vycházeli z dat získaných sondami Pioneer Venus a Venus Express a zdokumentovali, že v horních vrstvách atmosféry dochází k dramatickým změnám množství oxidu siřičitého. Mezi lety 1980 a 1986 došlo k poklesu koncentrace SO2 z 0,5 na 0,1 ppm a mezi roky 2007 a 2011 z 1 na 0,1 až 0,2 ppm. Vědci se domnívají , že na Venuši dochází v období zhruba desíti let k vulkanické činnosti, která množství plynu v atmosféře zvyšuje a poté podíl SO2 v atmosféře klesá.
Více: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1650.html

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ratifikaci smlouvy Ruska a Běloruska o spolupráci v oblasti kosmických výzkumů. Dohoda byla podepsána 15. března 2011 a později schválily parlamenty obou zemí. Dohoda upravuje mj. ochranu práv duševního vlastnictví, odpovědnost, kontrolu vývozu a dovozu, včetně celního odbavení, ochranu majetku, technologií a opatření k zamezení ruského vývozu chráněných výrobků a technologií do třetích zemí.
Více: http://freesmi.by/it-nauka-i-texnologii/112223

Žádné komentáře:

Okomentovat