6.12.2012


Poslední aktualizace 6.12. 19:35 UT

Na zasedání American Geophysical Union v San Francisku byly prezentovány poslední aktivity roveru Opportunity, který už devátý rok pracuje na Marsu. Rover nedávnou zkoumal kráter, kde pozorování z družic ukázalo stopy jílovitých minerálů a vlhkost, a podle Steve Squyrese z Cornellovy univerzity rover provedl základní geologický průzkum a nyní je připraven k detailní práci. Od přistání na Marsu ujel rover Opportunity celkem 35,4 km.
Více: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/dec/12-418_Opportunity_rover.html

Čínská sonda Chang'e 2 se přiblíží k asteroidu (4179)Toutatis 13. prosince na vzdálenost několika set kilometrů. Během průletu pořídí snímky jeho povrchu s rozlišením asi desíti metrů. Chang-e 2 je prvním čínským aparátem, který bude sledovat asteroid; předtím se to zdařilo sondám USA, Evropy a Japonska.
Více: http://ria.ru/space/20121206/913744390.html

Členové hlavní a záložní posádky Sojuzu TMA-07M (a posádky Expedice 34/35 na Mezinárodní kosmické stanici) přiletěli na letiště Krajnyj komplexu Bajkonur. Po krátkém přivítacím ceremoniálu na letišti odejeli do výukového a tréninkového centra komplexu 17 kosmodromu, kde proběhne závěrečná příprava posádek. První práce pro kosmonauty jsou naplánovány na zítřek - kosmonauti vyzkouší skafandry a zkontrolují kosmickou loď.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19743

Vypuštění rakety Rokot z kosmodromu Pleseck, původně plánované na 8. prosince, bude z technických důvodů odloženo. Informoval o tom mluvčí ministerstva obrany Aleksej Zolotuchin, který upřesnil, že příčinou jsou závady na urychlovacím bloku Briz-KM. Vzhledem k nutnosti opravy urychlovacího bloku byly všechny práce na přípravě startu zastaveny. Nový termín startu bude upřesněn až po odstranění závady.
Více: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/3881/

Výzkumníci ESA objevili chilským teleskopem novou galaxii (J224024.1-092748), která vyzařuje jasně zelené světlo díky obrovské černé díře. Galaxie se nachází ve vzdáleností 3.7 miliardy světelných let od Země a astronomové uvedli, že podobných galaxií je zatím známo pouze 16 (jsou označovány jako "Green Bean Galaxies"). Ve srovnání s jinými galaxiemi tyto obsahují masivní černé díry emitující záření, které ionizuje okolní kyslík a tím vyvolávají zelené záření.
Více: http://news.xinhuanet.com/english/sci/2012-12/06/c_132023779.htm

RKK Energija vydala oficiální informaci o udělení zakázky na výrobu modulu NEM (naučno-energetičeskij modul) pro Mezinárodní kosmickou stanici. Modul musí být dokončen do konce roku 2015 a jeho garanční doba je 17 let, z toho dva roky na pozemní testování a přípravu ke startu. NEM doplní stávajících pět ruských modulů ISS - FGB (Zarja), SM (Zvezda), Pirs, MIM1 (Poisk) a MIM2 (Rassvet).
Více: http://www.energia.ru/ru/news/news-2012/news_12-06.html

Ve dvou různých letadlech odletěli na kosmodrom Bajkonur členové hlavní a záložní posádky kosmické lodi Sojuz TMA-07M. Hlavní posádku tvoří Roman Romaněnko (Roskosmos), Thomas Marsburn (NASA) a Christopher Hadfield (CSA), v záložní posádce jsou Fjodor Jurčichin (RKK Energija), Luca Parmitano (ESA) a Karen Nyberg[ová] (NASA). Start lodi Sojuz TMA-07M je naplánován na 19. prosince.
Více: http://ria.ru/science/20121206/913646760.html

Během dnešní tiskové konference společnosti Golden Spike se očekává, že oznámí svůj záměr vyslat do roku 2020 komerční expedici na Měsíc. Plány společnosti unikly do médií tento týden a zatím není jasné, kdo finančně podporuje plány Golden Spike, které připravili bývalí pracovníci NASA. Let na Měsíc by pravděpodobně stál desítky miliónů (nebo více) USD.
Více: http://www.technologyreview.com/news/508346/company-may-offer-private-expeditions-to-the-moon/

Profesor na University of California Albert Carnesale, který předsedal skupině zpracovávající zprávu o kosmickém směřování NASA pro National Research Counsil, řekl, že současný cíl NASA je mise na asteroid do roku 2025. Tento cíl bez celonárodního konsensu a neurčení strategického cíle, spolu s finanční nejistotou, podkopává schopnost agentury úspěšně směřovat ke stanovenému cíli, dodal Carnesale.
Více: http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2012/12/nasa-needs-national-consensus-on.html?ref=hp

Na tiskové konferenci věnované připravovanému jednoročnímu letu na Mezinárodní kosmické stanici řekl Michail Korničenko, že jeho náhradníkem pro misi je Sergej Volkov. Americký astronaut Scott Kelly řekl, že jeho náhradník zatím nebyl určen a NASA vybírá kandidáta na tento post. Jednoroční let má připravit prostor pro další výzkumy dlouhodobého pobytu v podmínkách kosmického letu, což je předpokladem pro mise na asteroidy a později i na Mars.
Více: http://ria.ru/science/20121205/913581327.html

Ruský prezident podepsal návrh rozpočtu na rok 2013, který předpokládá rekordní investice do kosmického sektoru. V rozpočtu je určeno 128,3 miliardy rublů pro Federální kosmickou agenturu (Roskosmos), což je o 22,8% více než v letošním roce, ale méně než agentura požadovala (133,6 miliardy rublů). Přesto je výše sumy "vítězstvím" Roskosmosu, neboť v srpnu ministerstvo financí navrhlo do rozpočtu pro kosmonautiku a stavbu kosmodromů částku 114,7 miliardy rublů.
Více: http://izvestia.ru/news/540987

NATO vydalo dokument, v němž se vyjadřuje znepokojení aliance s připravovaným raketovým testem Severní Koreje. V dokumentu se dále uvádí, že pokus je jasným porušením rezolucí Rady bezpečnosti č. 1718 a 1874 a odpálení rakety může ještě více destabilizovat bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově a v přilehlém regionu.
Více: http://interfax.ru/news.asp?id=279358

Žádné komentáře:

Okomentovat