7.12.2012


Poslední aktualizace 7.12. 19:55 UT

Nové satelitní snímky Severní Koreje ukazují, že sněhové srážky by mohly zpomalit přípravy startu rakety Unha. Podle jihokorejských zdrojů byla třístupňová raketa zkompletována ve středu. Podle dřívějšího oznámení začíná startovní okno v pondělí 10. prosince.
Více: http://www.wtop.com/220/3147096/AP-Exclusive-Snow-slowed-NKorea-launch-prep

Chruničevovo kosmické středisko vyhrálo soutěž na stavbu čtyř družic Obzor-O, ktgeré budou operativně snímkovat ruské území. Na druhém místě se umístila společnost Dauria a třetí bylo CSKB Progress. Start první družice se předpokládá v roce 2015 buď z Plesecku nebo z Bajkonuru; o nosné raketě zatím nebylo rozhodnuto.
Více: http://ria.ru/science/20121207/913887017.html

Hlavní a záložní posádky Sojuzu TMA-07M na komplexu 254 kosmodromu Bajkonur trénovali v kosmické lodi. Kosmonauti hlavní posádky kontrolovali umístění nákladu uvnitř kabiny a prověřovali radiové spojení, záložní posádka prověřovala vědecké přístroje.
Více: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19746

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Jet Propulsion Laboratory oznámila, že sonda Dawn objevila na Vestě úzké kanály, připomínající působení vodních toků, protínající některé krátery. S podobnými útvary jsme se setkali na Měsíci a jak řekla Jennifer Scully[ová] z University of California na Vestě je to něco nečekaného a zatím jsme nepochopili jejich podstatu, dodává. Scully[ová] vedla tým, který analyzoval obrazový materiál předaný na Zemi ze sondy Dawn. Na Zemi jsou podobné útvary pozorovatelné ve velkém kráteru v Arizoně a jsou způsobeny tekoucí vodou.
Více: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2012-389

Zdroje z kosmického sektoru sdělily RIA Novosti, že informace některých sdělovacích prostředků o přesunutí startu nosné rakety Rokot na polovinu ledna 2013 nejsou pravdivé. Start 8. prosince byl sice odvolán, ale přesný termín zatím nebyl stanoven a není vyloučeno, že raketa z Plesecku odstartuje ještě v tomto roce.
Více: http://ria.ru/science/20121207/913819294.html

Naval Aviation Museum Foundation oznámil, že 15. prosince se v National Naval Aviation Museum bude konat akce nazvaná "Pioneers of Space", která je věnovaná 40. výročí letu Apolla 17 na Měsíc. Účast na akci přislíbila řada bývalých astronautů NASA, mezi nimi Buzz Aldrin a John Glenn, bývalí ředitelé letů a letoví kontroloři z projektů Mercury, Gemini a Apollo. Součástí programu bude i odhalení nového přírůstku muzea - repliky měsíčního výsadkového modulu LM.
Více: http://www.gulfbreezenews.com/news/2012-12-06/Front_Page/Aldrin_Glenn_at_Apollo_gala.html

Na zasedání American Geophysical Union byl přednesen referát, ve kterém David Williams uvedl, že byly nově v National Space Science Data Center (NSSDC) a Goddard Space Flight Center zpracovány údaje z prachových detektorů Apolla 14 a 15. Při digitalizaci dat z misí Apollo 14 a 15 se zjistilo, že tyto údaje nebyly nikdy zpracovány a tak více než 40 let po skončení misí rozšiřují tyto údaje naše znalosti o Měsíci.
Více: http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/moon-view.html

Americká soukromá společnost Golden Spike na čtvrteční tiskové konferenci oznámila, že je připravena zahájit kolem roku 2020 soukromé lety na Měsíc. Cena jednoho letu bude 1,5 miliardy USD a firma očekává, že zákazníky nebudou jednotliví "kosmičtí turisté", ale vlády a státní organizace. Zakladatel organizace Alan Stern dále uvedl, že Golden Spike už vedou jednání s několika vládami a nevyloučil, že jedním ze zákazníků může být i Čína.
Více: http://www.wired.com/wiredscience/2012/12/golden-spike-announcement/

Chruničevovo kosmické středisko dokončilo stavbu vícefunkčního laboratorního modulu MLM pro mezinárodní kosmickou stanici a v noci z 6. na 7. prosince byl MLM přepraven do RKK Energija. V RKK Energija proběhne testování palubních systémů modulu; Chruničevovo kosmické středisko poté zabezpečí spojení MLM s nosnou raketou Proton a jeho vypuštění k ISS.
Více: http://www.khrunichev.ru/main.php?id=1&nid=2679

40. výročí letu Apollo 17 - poslední pilotované mise na Měsíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat