09.05.2013


305082
Scott Q. Hartwig se v pátek 10. května ujímá funkce prezidenta a generálního ředitele společnosti United Space Alliance (USA). Hartwig začal v americkém kosmickém programu pracovat v roce 1984 a před vstupem do USA pracoval v Johnson Space Center.
Zdroj: http://www.unitedspacealliancenewsroom.com/usa-in-the-news/news-releases/scott-hartwig-named-usa-president-and-ceo/


305081
Guvernérka Nového Mexika Susana Martinez oznámila, že firma SpaceX podepsala tříletou smlouvu na pronájem pozemků a zařízení na Spaceport America v Novém Mexiku. Společnost zde bude testovat raketu Grasshopper. SpaceX uskutečnil první etapu testu rakety na své základně McGregor v Texasu, která je však omezena maximálním dostupem asi 800 stop (asi 244 metrů).
Zdroj: http://spaceportamerica.com/press-release/spaceport-america-welcomes-spacex-for-reusable-rocket-testing-program/


305081
Výzkumníci z univerzity v Tohoku (Japonsko) uvádějí ve své studii, že sněžení na severní polokouli lze předpovídat několik týdnů před jejich začátkem. Tato studie, zpracovaná ve spolupráci s německým institutem Maxe Plancka, ukazuje, že sněžení na Marsu souvisí s dalšími meteorologickými jevy, jako je kolísání tlaku, teploty a rychlosti a směru větru. Tato zjištění mohou přispět k plánování provozu výzkumných roverů.
Zdroj: http://www.astronews.ru/cgi-bin/mng.cgi?page=news&news=3851


305079
Americký multimilionář a soukromý astronaut Dennis Tito řekl, že je nejvyšší čas uskutečnit "první krok" směrem k dobytí Marsu. Tito financoval první dva roky příprav letu k Marsu, jež by měl startovat 5. ledna 2018 a po 501 dni se po obletu planety Mars vrátit na Zemi. Přípravný tým už udělal studii proveditelnosti a většina potřebných technologií již existuje nebo je v konečné fázi vývoje.
Zdroj: http://www.usnews.com/news/articles/2013/05/08/dennis-tito-its-time-to-take-the-first-step-toward-colonizing-mars


305078
Společnost Northrop Grumman dokončila studii měsíčního výsadkového modulu určeného pro Golden Spike, která hodlá do roku 2020 zajišťovat komerční pilotované lety na Měsíc. Golden Spike představila své plány loni v prosinci a od letošního ledna uzavřela s Northrop Grumman dohodu o zahájení projektové studie měsíčního modulu. Golden Spike předpokládá, že pro svůj záměr získá zahraniční kosmické agentury (NASA zájem neprojevil), které budou ochotny investovat 1,5 miliardy dolarů za "letenku" na Měsíc.
Zdroj: http://www.americaspace.com/?p=35493


305077
Administrátor NASA Charles Bolden vyloučil přípravu mise k přistání na Měsíci. Takový experiment by poslal kosmickou agnetůru "zpět do bodu nula". Po zrušení projektu Constellation se NASA zaměřila na přípravu mise NEA (Near Earth Asteroid) a tento projekt považuje za první krok k cestě na Mars. Přesto první let lodi Orion EM-1 (Exploration Mission - 1) bude jednoduchým obletem Měsíce a druhá mise - EM-2 - bude s navedením na selenocentrickou dráhu a několika oblety Měsíce.
Zdroj: http://www.nasaspaceflight.com/2013/05/return-moon-send-nasa-square-one-bolden/


305076
Společnost Virgin Galactic oznámila, že bývalý astronaut Rick Sturckow, který se účastnil čtyř misí raketoplánů, se stal jedním z členů týmu pilotů SpaceShipTwo. Sturckow je prvním veteránem týmu astronautů NASA, který se zapojí do suborbitálních letů na hranice vesmíru. Termín prvního letu SpaceShipTwo s cestujícími je stále neznámý.
Zdroj: http://www.americaspace.com/?p=35474


305075
Kanadská společnost Com Dev bude vyvíjet zařízení pro záchranné a vyhledávací aparatury. které se budou instalovat do příští generace družic GPS. Com Dev získala kontrakt na první fází vývoje v hodnotě 4,5 amerických dolarů a aparatura by měla být připravena v průběhu následujících 15 měsíců. Com Dev nicméně očekává, že bude stavět i letová zařízení pro 24 družic GPS 3 v celkové hodnotě kolem 50 miliónů USD.
Zdroj: http://www.spacenews.com/article/military-space/35223canada-taps-com-dev-to-build-search-and-rescue-repeaters-for-us-gps-3


305074
Účastníci Humans 2 Mars Summit (H2M), který probíhá od 6. do 9. května ve Washingtonu, vyslechli varování, že marsovský prach může být nebezpečný lidskému zdraví. Studie ukazují, že prach obsahuje jemnozrnné silikátové minerály,které mohou v plicích při styku s vodou vytvářet nebezpečné sloučeniny. Richard Williams (lékař NASA) dále uvedl, že prach obsahuje i chloristany, které poškozují štítnou žlázu.
Zdroj: http://www.newscientist.com/article/dn23505-toxic-mars-dust-could-hamper-planned-human-missions.html


305073
NASA uzavřel smlouvu s J.P. Donovan Construction Inc. na úpravu mobilní startovní plošiny tak, aby byla použitelná pro systém SLS (Space Launch System). Kontrakt zní na pevnou částku 20,7 miliónu dolarů a jeho účinnost je od června 2013. NASA tak rozšiřuje svou podporu SLS modernizací pozemní infrastruktury.
Zdroj: http://www.nasa.gov/home/hqnews/2013/may/C13-023_ML_Mods.html


305072
V montážní hale S5 kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně pokračuje příprava k letu čtvrté evropské zásobovací lodi ATV (Automated Transfer Vehicle). ATV-4 Albert Einstein byla opatřena stlačenými plyny a připravuje se k přesunu do Final Assembly Building, kde bude připojena k raketě Ariane 5. Vzlet je naplánován na 5. červen 2013.
Zdroj: http://www.arianespace.com/news-mission-update/2013/1043.asp


305071
Náčelník Střediska přípravy kosmonautů Sergej krikaljov řekl, že příští přílet lodi Sojuz k Mezinárodní kosmické stanici bude po "rychlé" dráze. Kosmická loď se ke stanici připojí po čtyřech obletech Země, přestože se posádka pod velením Jurčichina původně připravovala na dvoudenní přelet. Krikaljov dále uvedl, že specialisté pracují na "superrychlé" variantě, která by umožnila připojení lodi už na druhém nebo třetím obletu Země.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130508/936479321.html


305070
Generál James D. Syring, ředitel Missile Defense Agency (MDA), navrhl, aby Spojené státy odtajnily část materiálů o svých protiraketových prostředcích. Takový krok by mohl zmírnit obavy Ruska z amerických protiraketových základen, které jsou zaměřeny na potencionální nebezpečí z Íránu a KLDR. Návrh zřejmě narazí na republikány v Kongresu, kteří prohlašují, že ústupky Moskvě mohou ohrozit národní bezpečnost USA.
Zdroj: http://ria.ru/defense_safety/20130509/936580862.html


50. výročí společného vypuštění družic Midas-7, Dash 1, TRS 2, TRS 3 a Westford; základna Vandenberg AFB.
50. výročí vypuštění sondážní rakety Aerobee 150A (NASA 04.97ll); základna Wallops Island, dostup 203 km.
100. výročí narození Alberta Franze Zeilera, německo-amerického raketového odborníka.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat