30.09.2013


309273
Společnost SES SA oznámila, že telekomunikační družice Astra 2E byla blokem Briz-M úspěšně navedena na plánovanou oběžnou dráhu. Prezident a generální ředitel společnosti Romain Bausch při této příležitosti vyslovil poděkování všem pracovníkům, kteří se podíleli na vynesení nové telekomunikační družice.
http://www.ses.com/4233325/news/2013/16088644


309272
Astronauti ESA Andreas Mogensen a Thomas Pesquet se vrátili z Floridy, kde absolvovali pobyt pod vodou po dobu čtyř nocí. Spolupracovali přitom s astronauty NASA Joe Acabou a Kathleen Rubins[ovou] a japonským astronautem Soichi Noguchim. Během podvodní mise byly testovány postupy, jež by mohly být využity na Mezinárodní kosmické stanici a nácvik činností při simulovaném výstupu z kosmické stanice.
http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Astronauts/Seatest_underwater_adventure


309271
NASA oznámila složení posádky pro Expedici 45 na Mezinárodní kosmickou stanici. V posádce, která odstartuje v prosinci 2015, budou Tim Kopra a evropský astronaut Tim Peake; oba se připojí ke Scottu Kellymu a Michaili Kornijenkovi, kteří absolvují na stanici celoroční pobyt. Pro Peaka to bude první let na ISS, pro Kopru to bude druhá expedice.
http://www.nasa.gov/press/2013/september/nasa-space-station-partners-announce-future-crew-members/#.UknGmYb7pWI


309270
Sonda Cassini zjistila na Saturnově měsíci Titan propylen, chemickou látku, která slouží k výrobě polypropylenu. Jedná se o první odhalení složek pro výrobu plastických hmot mimo planetu Zemi. Malé množství propylenglykolu bylo detekováno v nižších vrstvách atmosféry Titanu aparaturou CIRS (Composite Infrared Spectrometer).
http://www.nasa.gov/content/goddard/nasas-cassini-spacecraft-finds-ingredient-of-household-plastic-in-space/index.html#.UknD74b7pWI


309269
Po dosažení oběžné dráhy raketou Falcon 9 v1.1 bylo na dráze zaregistrováno 20 objektů, které souvisejí s tímto letem. Družice se od horního stupně úspěšně oddělily a pozorovatelé se domnívají, že úlomky vznikly při rozpadu horního stupně, který se neúspěšně pokusil o snížení výšky dráhy pro urychlení zániku v atmosféře. Jiní odhadují, že počet objektů na dráze je pro případ rozpadu stupně příliš malý (šest objektů jsou totiž funkční družice).
http://www.celestrak.com/pub/satcat.txt
http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=32946.360


309268
Telekomunikační družice Astra 2E byla v 06:50 UT oddělena od urychlovacího bloku Briz-M, který ji dopravil na přechodovou dráhu ke dráze stacionární. Parametry dosažené dráhy jsou blízké plánovaným hodnotám a družice nyní pomocí vlastního motoru přejde do pracovní polohy na geostacionární dráze (28,2° v.d.). Družice je určena pro poskytování telekomunikačních služeb v Evropě a na Blízkém Východě.
http://www.federalspace.ru/19849/


309267
Administrátor NASA Charles Bolden vydal prohlášení k úspěšnému připojení nákladní lodi Cygnus k Mezinárodní kosmické stanici, ve které uvádí, že tímto letem se rozšířily možnosti americké strany zajistit bezpečnou dopravu náladu na ISS. Orbital Sciences je tak druhou soukromou společností, jež může přepravu nákladu na nízkou oběžnou dráhu zabezpečovat. NASA se přitom může zaměřit na přípravu pilotovaného letu k asteroidu a později na Mars.
http://www.nasa.gov/press/2013/september/statements-on-berthing-of-orbital-cygnus-spacecraft-to-the-international-space/


309266
Kosmonauti Jurčichin, Kotov a Rjazanskij na Mezinárodní kosmické stanici mají naplánovánu kontrolu a údržbu systému detekce kouře a protipožárních prostředků, kontrolu složení atmosféry v modulu Zvezda, budou pokračovat v přemisťování materiálu z kosmické lodi Sojuz TMA-10M a zajistí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Současně se budou věnovat kontrole a obsluze probíhajících experimentů.
Parmitano, Nyberg[ová] a Hopkins se podle plánu budou zabývat přenášením materiálu z nákladní kosmické lodi Cygnus a kontrolou a obsluhou probíhajících vědeckých experimentů a údržbě skafandrů pro výstup do volného vesmíru. Nyberg[ová] se věnuje lékařským experimentům a absolvuje pohovor s lékaři pozemního střediska.
Pro všechny kosmonauty je naplánována pravidelní denní kontrola vnitřních prostor stanice, bezpečnostní školení pro činnost při mimořádných událostech a dvouhodinové fyzické cvičení.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=273&year=2013
http://www.federalspace.ru/19846/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


309265
Kolem 23:36 UT se do minimální vzdálenosti 0,0358 AU dostane asteroid 2002 NV16.
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=2002%20NV16;cov=0;log=0;cad=1


40. výročí testovacího letu balistické rakety Atlas F (108F) ze základny Vandenberg.
70. výročí předložení studie Aberdeen Balistic Research Lab o rozvoji dálkových raket.
80. výročí výstupu stratosférického balónu "SSSR" s tříčlennou posádkou do výšky 18,5 km.
80. výročí ukončení činnosti základny Reketenflugplatz u Berlína společnosti VfR.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat