29.09.2013


309264
Z kosmodromu Bajkonur byla ve 21:38 UT vypuštěna nosná raketa Proton-M s urychlovacím blokem Briz-M a telekomunikační družicí Astra-E. Tento start je prvním po červencové havárii stejného typu rakety. Nosná raketa fungovala normálně a urychlovací stupeň s družicí Astra 2 E byla navedena na základní oběžnou dráhu. Urychlovací blok později dopraví družici na přechodovou dráhu a 9:12 hod po startu (06:50 UT) se družice oddělí od bloku Briz-M.
http://ria.ru/space/20130930/966649216.html


309263
Z rampy SLC-4E na základně Vandenberg AFB byla v 16:00 UT vypuštěna nosná raketa společnosti Space X Falcon 9 v1.1, která má v hlavici kanadskou družici Cassiope a několik mikrodružic. Po úspěšné práci obou stupňů rakety byla horní část asi deset minut po startu navedena na základní oběžnou dráhu. Oddělení družice Cassiope je naplánováno 14:15 min po startu.
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/006/status.html


309262
V noci z pátku na sobotu proletěl ve vzdálenosti jen 11 300 km od povrchu Země asteroid, který byl objeven jen několik hodin před největším přiblížením stanicí na Bajkale. Vladimir Lipunov ze Šternbergova státního astronomického institutu uvedl, že velikost asteroidu je 15 metrů. Někteří odborníci se domnívají, že by se mohlo jednat i o horní stupeň nosné rakety, která vynášela některou marsovskou sondu, neboť jeho dráha probíhá v blízkosti Marsu.
http://ria.ru/space/20130929/966607049.html


309261
Nákladní kosmická loď Cygnus se úspěšně přiblížila k Mezinárodní kosmické stanici a při souběžném letu ve vzdálenosti asi 10 metrů byla zachycena palubním manipulátorem řízeným Nybergovou a Parmitanem. Později byla nákladní loď připojena ke stykovacímu uzlu. Po kontrole hermetičnosti budou průlezy mezi stanicí a nákladní lodí otevřeny a posádka ISS vstoupí do prostor nákladní lodi, která přivezla asi 600 kg materiálu pro další provoz stanice.
NASA TV


309260
Belgická společnost SPACEBEL si připomíná 25. výročí založení (29. září 1988). Firma zahajovala jako malý podnik s cílem podpořit a rozvíjet možnosti Belgie v oblasti kosmických informačních technologií. Za uplynulé čtvrtstoletí se vypracovala mezi klíčové podniky evropského kosmického segmentu a podílí se na četných dodávkách pro Evropskou kosmickou agenturu, francouzskou CNES a zapojila se do vývoje a prodeje malých družic pro pozorování Země. V současné době zaměstnává asi 70 pracovníků, kteří působí ve střediscích Liège, Hoeilaart a Toulouse.
http://www.spacebel.be/spacebel-25-years-in-space/


309259
Na základně Vandenberg AFB je ke startu připravena nosná raketa Falcon 9 v1.1 společnosti SpaceX, která vynese na oběžnou dráhu kanadskou vědeckou družici CASSIOPE a několik dalších malých satelitů. Hlavním úkolem startu je prověrka nové úpravy rakety Falcon 9, jež spočívá zejména v instalaci větších nádrží a novém uspořádání devíti motorů prvního stupně. Vzlet je naplánován na 9:00 hod. místního času (16:00 UT).
http://www.spaceflightnow.com/falcon9/006/130927photos/


309258
Astronauti Rick Linnehan a Mike Foreman jako první vyzkoušeli v Johnson Space Center v Houstonu prototyp vnitřního vybavení kosmické lodi Orion. V připravované lodi budou veškeré informace soustředěna do tří obrazovek (na raketoplánu museli kosmonauti sledovat údaje na deseti obrazovkách). V následujících dnech budou v maketě lodi trénovat další dvojice astronautů činnosti při vzletu a navádění na oběžnou dráhu a havarijní oddělení lodi od nosné rakety. Připomínky astronautů k rozložení displejů a ovládacích prvků budou zohledněny při konečném návrhu vnitřku kosmické lodi Orion.
http://www.nasa.gov/press/2013/september/astronauts-practice-launching-in-nasas-new-orion-spacecraft/


309257
NASA oznámil, že po dohodě s partnery programu Mezinárodní kosmické stanice schválil přiblížení kosmické nákladní lodi Cygnus k ISS. Kosmická loď je na oběžné dráze desátý den a podle informace společnosti Orbital Sciences, která loď provozuje, fungují její systémy normálně. Závada v komunikaci, jež byla příčinou týdenního odkladu připojení k ISS byla opravena instalací nového programu do řídicího počítače. Manipulátor ISS, jímž bude loď zachycena a připojena ke stykovacímu uzlu, budou ze stanice obsluhovat Nyberg[ová] a Parmitano.
http://www.nasa.gov/exploration/commercial/cargo/orbitalsciences-index.html#.Uke6HIb7pWI


309256
Americká sonda Cassini uskuteční drobný korekční manévr OTM-360 (Orbital Trim Maneuver), kterým se upraví dráha kolem Saturnu před plánovaným průletem T-95 kolem měsíce Titan (14. října ve výšce 961 km nad jeho povrchem).
http://saturn.jpl.nasa.gov/


309255
Na Mezinárodní kosmické stanici mají ruští kosmonauti Jurčichin, Kotov a Rjazanskij naplánován odpočinkový den; budou kontrolovat a obsluhovat vědecké experimenty (zejména biotechnologické) a zajistí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Součástí denního programu jsou rozhovory s rodinami a přáteli.
Hlavním úkolem americké části posádky - Parmitano, Nyberg[ová] a Hopkins - je zabezpečení zachycení a připojení nákladní kosmické lodi Cygnus a provedení operací s tím spojených (prověrka systémů, po připojení kontrola hermetičnosti stykovacího uzlu a přenos prvních položek nákladu z lodi do stanice). Kosmonauti dále zabezpečí obsluhu probíhajících vědeckých experimentů a Parmitano a Nyberg[ová] absolvují ranní a večerní relaci experimentu Reaction Self Test.
Pro všechny kosmonauty je naplánována pravidelní denní kontrola vnitřních prostor stanice a dvouhodinové fyzické cvičení; ve zbylém čase budou kosmonauti odpočívat.
Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.
http://spacestationlive.nasa.gov/timeline/timelineAstronaut.html?day=272&year=2013
http://www.federalspace.ru/19845/
http://www.mcc.rsa.ru/exp_mks.htm


40. výročí letu sovětské meteorologické rakety M-100 z námořní plošiny; dostup 84 km.
50. výročí letu sondážní rakety Javelin (NASA 8.18GI); základna Wallops Island, dostup 1037 km.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Honest John 359G ze základny White Sands.
80. výročí narození Marse Zakiroviče Rafikova, sovětského pilota, 1960-62 byl v týmu kosmonautů.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat