28.09.2016


Velitel 30th Space Wing na letecké základně Vandenberg Christopher Moss uspořádal tiskovou konferenci věnovanou sérii požárů v okolí základny; jeden z požárů zapříčinil odklad startu nosné rakety Atlas s družicí WorlView-4 ze startovního komplexu 3. Startovní rampa ani raketa nebyly požárem poškozeny a nový pokus o vypuštění se připravuje na říjen. Moss dále uvedl, že požáry na základně nejsou neobvyklé, ale četnost požárů v minulém týdnu bylo značně neobvyklé.

Středisko NASA Kennedyho kosmického střediska spolupracuje s Florida Tech Buzz Aldrin Space Institute in Melbourne (Florida) na výzkumu, který je zaměřen na možnost pěstování některých plodin v marsovských podmínkách. Rostliny jsou pěstovány v "půdě", která imituje marsovský regolit - drcená sopečná hornina bez organických příměsí obsahující některé toxické chemikálie. Výzkumný tým bude experimentovat s tím jaké živiny a kolik jich má být přidáno pro optimální růst rostlin.

Běloruští vědci navrhují v rámci Společenství nezávislých států (SNS) vývoj společné umělé družice Země, oznámil to jeden z vedoucích pracovníků Národní akademie věd Běloruska Pjotr Vitjaz. Vitjaz upřesnil, že zatím se jedná převážně o jeho iniciativu, která by ovšem mohla dospět do realizace v rámci dohod SNS o spolupráci v oblasti kosmického výzkumu.

Státní korporace Roskosmos zveřejnila podmínky tendru na vypuštění tří navigačních družic systému GLONASS v letech 2017 a 2018. Předmětem soutěže je předstartovní příprava družic, nosných raket Sojuz-2.1b a urychlovacích bloků typu Fregat. Za tři starty, z nichž první se má uskutečnit 25. prosince 2017, je Roskosmos připraven zaplatit 1,142 miliardy rublů.

Administrátor NASA Charles Bolden jmenoval do funkce poradce ředitele vědeckých misí Thomace Zurbuchena, který působí jako profesor leteckého a kosmického inženýrství na University of Michigan. Zurbuchen spolupracoval s NASA na několika vědeckých misích a byl členem stálého výboru národní akademie věd, který doporučoval nové kosmické mise. Zurbuchen se nové funkce ujme v pondělí 3. října.

Na kosmodromu Centre Spatial Guayanais ve Francouzské Guyaně byla dokončena montáž hlavice pro let VA231 nosné rakety Ariane 5 naplánovaný na úterý 4. října. V hlavici jsou pod aerodynamickým krytem telekomunikační družice Sky Muster ™ II a GSAT-18. První družici pro australského operátora NBN vyrobila americká firma Space System Loral, druhou - GSAT-18 - vyvinula a vyrobila Indická kosmická agentura ISRO.

V rámci probíhajícího Mezinárodní astronautického kongresu podepsali zástupci S7 Group (největší ruská soukromá společnost v oblasti letectví) a Sea Launch kontrakt na koupi majetku společnosti Sea Launch. Předmětem obchodu jsou velitelská loď Sea Launch Commander, plovoucí plošina Odyssey, včetně veškerého vybavení, zařízení v domovském přístavu Long Beach a logo Sea Launch. Obchod vstoupí v platnost za šest měsíců za podmínky, že k němu dají souhlas příslušné úřady v USA (zejména úřad pro kontrolu obchodu s vojenským materiálem a výbor pro zahraniční investice). S7 Group hodlá ve spolupráci s RKK Energija obnovit provoz komplexu Sea Launch.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že z ponorky Jurij Dolgorukij ponořené v Bílém moři byly odpáleny dvě mezikontinentální balistické rakety typu Bulava. Cvičná hlavice první rakety úspěšně zasáhla cíl na kamčatském polygonu Kura, druhá raketa byla za letu zničena autodestrukčním systémem.

Jak už bylo oznámeno dříve, Rusko plánuje v příštím roce omezení své posádky na Mezinárodní kosmické stanici na dva kosmonauty. Pokud nebudou mít zájem o třetí místo v kosmické lodi partneři projektu ISS, bude volné místo využito k dopravě nákladu ze Země na ISS a také zpět na Zemi (kontejner s nákladem by mohl mít hmotnost asi 80 kg). V žádném případě se nepočítá s tím, že by uvolněné místo obsadil "kosmický turista".

Čínská kosmická agentura CNSA oznámila, že náměstek jejího ředitele se 21. září během návštěvy Itálie setkal s prezidentem Italské kosmické agentury Robertem Battistonem. Oba představitelé jednali o realizaci společných kosmických projektů a o možnostech další spolupráce. Čínský host rovněž navštívil ústav INFN (Instituto Nazionale di Fisica Nucleare), kde se seznámil s probíhajícím společným italsko-čínským projektem.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 SW1, odhadovaná velikost je mezi 3 a 12 metry, maximální přiblížení v 01:59 UT na vzdálenost 0,00345 AU (1,34 vzdálenosti Měsíce, tj. asi 515 000 km), planetka byla poprvé pozorovaná 25. září 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (28. září):
1986 - z námořní plošiny odstartovala sondážní raketa MMR-06 k výzkumu atmosféry; dostup 60 km (30. výročí)
1976 - z arktické základny Chejsa byla vypuštěna meteorologická raketa typu M-100; dostup 85 km (40. výročí)
1966 - z SLC4W na Vandenberg AFB byla nosnou raketou Titan 3B vypuštěna vojenská družice OPS 4096 (50. výročí)
1966 - ze základny Fort Churchill odstartovala sondážní raketa Black Brant 2 k výzkumu ionosféry (50. výročí)
1966 - ze základny White Sands startovala sondážní raketa Nike Apache agentury MICOM; dostup 150 km (50. výročí)
1966 - z ponorky SSBN 619 ponořené u Cape Canaveral byla odpálena balistická raketa Polaris A2 (50. výročí)
1966 - NASA uskutečnil zkušební let raketoplánu M2-F2; maximální rychlost 713 km/h, dostup 13,7 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Nike T, Honest John a Falcon 208A (60. výročí)
1956 - nad Edwards AFB proběhl 15. pokusný let raketového letounu Bell X-1B; pilot John McKay (60. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat