29.09.2016


Podmoskevské NPO Energomaš je připraveno operativně obnovit výrobu raketových motorů RD-171 pro rusko-ukrajinskou Zenit, která byla využívána v rámci projektu Sea Launch. Informoval o tom generální ředitel NPO Energomaš Igor Arbuzov a dodal, že neexistují žádné technologické překážky pro obnovení výroby pokud bude projekt Sea Launch obnoven.

Indická astronomická družice Astrosat dokončila 28. září první rok svého úspěšného provozu. K tomuto výročí proběhla v IUCAA (Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics) jednodenní konference, která se věnovala technickým a vědeckým úspěchům této družice a účastnili se jí vedoucí představitelé ISRO a dalších institucí, jež se podílely na misi Astrosatu. Po prezentaci vědeckých úspěchů následovala panelová diskuse o budoucnosti indické kosmonautiky.

Americká kosmická agentura NASA a čínský Chinese Aeronautical Establishment (CAE) podepsaly memorandum o porozumění v oblasti spolupráce v letecké dopravě a řízení letového provozu v Číně. Detaily memoranda byly projednávány při srpnové návštěvě administrátora NASA Charlese Boldena v Číně. NASA bude v následujících pěti letech provádět výzkum leteckého provozu v Číně a přitom bude spolupracovat s řadou organizací v Číně a USA a s americkými leteckými dopravci působícími v Číně.

Americké letectvo zadalo firmě Lockheed Martin zakázku v hodnotě 395 miliónů dolarů na stavbu deváté a desáté navigační družice GPS (Global Positioning System) třetí generace. Tyto družice mají poskytovat třikrát lepší přesnost proti současným typům a inovovaný civilní signál L1C bude moci spolupracovat s jinými světovými navigačními systémy. Rovněž se prodlouží aktivní životnost družic na 15 roků.

Iluminátory na Mezinárodní kosmické stanici by mohly být opatřeny novým povlakem, který je bude chránit před mikročásticemi umělého a přirozeného původu. Nové průhledy byly vyrobeny v tomském závodě RKK Energija a už prošly pozemními testy. Podle Aleksandra Černjavského se v současnosti připravuje experiment na vyzkoušení v kosmickém prostoru. Výrobce nových skel předpokládá, že by se nový typ průzorů mohl využívat v ruské perspektivní pilotované lodi, ve stávajících Sojuzech a na ISS v připravovaných modulech.

Holding «Rossijskije kosmičeskije sistemy» (RKS) spouští novou formu kooperace s podniky vyrábějícími elektronické součástky a mikroelektronické komponenty, které se používají v družicích pro navigaci a dálkový průzkum Země. V současné době provádí RKS specializovaný audit výrobního potenciálu některých výrobců, aby se prokázala vysoká úroveň výroby potřebná pro kosmický průmysl.

V blízkosti Země prolétají v průběhu dne planetky:
2016 SL2, odhadovaná velikost je mezi 16 a 49 metry, maximální přiblížení v 09:59 UT na vzdálenost 0,00612 AU (2,38 vzdálenosti Měsíce, tj. asi 915 000 km), planetka byla poprvé pozorovaná 25. září 2016 - Mt. Lemmon Survey;
2016 SZ1, odhadovaná velikost je mezi 9 a 30 metry, maximální přiblížení v 16:46 UT na vzdálenost 0,01577 AU (6,13 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 25. září 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (29. září):
1976 - z Centre Spatial Guayanais odstartovala sondážní raketa CNES Super Arcas; dostup 75 km (40. výročí)
1976 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Kosmos vypuštěna vojenská spojová družice Kosmos 858 (40. výročí)
1956 - ze základny White Sands byla odpálena balistická raketa Crossfire 5080 (60. výročí)
1956 - ze základny Akita odstartovala k testovacímu letu sondážní raketa Kappa 1; dostup 5 km (60. výročí)
1956 - narodil se Livingston Lionel Holder, v letech 1982 až 1988 člen týmu astronautů USAF (60. výročí)
1956 - narodil se James Donald Halsell, americký pilot a astronaut NASA, účastník pěti misí (60. výročí)
1946 - v Chimkách u Moskvy byla založena kancelář OKB-456 pro konstrukci raketové techniky (70. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat