15.10.2016


Ve věku 79 let zemřel při cestě do Charkova ukrajinský astronom Klim Ivanovič Čurjumov (*19.2.1937), spoluobjevitel komety 67P/Churyumov-Gerasimenko, která byla cílem evropské sondy Rosetta. Čurjumov byl ředitelem planetária v Kijevě, členem Národní akademie věd Ukrajiny a v letech 2006-2009 redaktor časopisu Naše nebo; byl rovněž předsedou ukrajinské společnosti amatérských astronomů a psal knihy pro děti.

Představitelé amerického vojneského letectva mají v plánu se v listopadu v Norsku sejít se svými spojenci a diskutovat s nimi o podrobnostech společného výzkumu, vývoje a testování nových kosmických prostředků pro průzkum. Roberta Ewart[ová], vedoucí výzkumu v Air Force Space and Missile Systems Center, k tomu řekla, že sdílení informací a vzájemná komunikace je základem pro zkoušky technologií na oběžné dráze. Zatím byly navrženy dva projekty: první zahrnuje testování moderních technologií, včetně laserové komunikace a druhý má sledovat možnosti miniaturních družic do hmotnosti 100 kg.

Analytická firma Moody Investors Service Inc. zveřejnila zprávu, že nedělní start nosné rakety Antares firmy Orbital ATK s nákladní kosmickou lodí Cygnus by se v případě neúspěchu výrazně projevil na finanční bilanci firmy. Orbital ATK po havárii své nosné rakety před dvěma roky musel pro další dvě zásobovací mise použít nosnou raketu Atlas V a vybavit Antares novými motory. Zvýšené náklady se podařilo vykompenzovat z pojištění a snížením počtu misí (při zachování objemu nákladu). Další neúspěch by vedl k tomu, že celkové náklady budou vyšší, než se očekávalo a než Orbital ATK získá od NASA po dokončení smlouvy.

Vedení mise Juno se rozhodlo odložit motorický manévr PRM (Period Reduction Maneuver), který byl původně naplánován na 19. října a který měl snížit oběžnou dráhu sondy Juno tak, aby doba oběhu klesla z 53 na 14 dní. Důvodem jsou telemetrické informace o tom, že dva zpětné ventily, jež jsou součástí systému tlakování nádrží, nefungovaly při testu podle očekávání. Po konzultacích s výrobcem (Lockheed Martin Space Systems, Denver) byl manévr PRM odložen o jeden oběh, což znamená, že další příležitost k provedení manévru nastane 11. prosince, kdy se sonda bude pohybovat v oblasti pericentra své dráhy.

Planetologové Rob Chancia a Matthew Hedman, po analýze dat z průletu sondy Voyager 2 v roce 1977 v blízkosti planety Uran, se domnívají, že planeta má dva tmavé měsíce, které ještě nikdo nikdy nespatřil. Pokud tyto dva měsíce existují, budou mít průměr maximálně 14 km (méně než kterýkoliv známý měsíc Uranu) a jsou pravděpodobně velmi tmavé. V nadcházejících měsících budou astronomové zkoumat Uran a jeho okolí pomocí Hubbleova kosmického teleskopu s cílem potvrdit nebo vyvrátit domněnku o dalších satelitech Uranu.

NPO Energomaš je připraveno dodávat Číně raketové motory, ale nebude čínskou stranu seznamovat s technologií jejich výroby. Řekl to generální ředitel NPO Energomaš Igor Arbuzov a dodal, že Číňané neupřesnili o jaké typy motorů mají zájem. Všechny doposud vedené rozhovory mají předběžný charakter. Arbuzov dále řekl, že o ruské raketové motory projevily zájem také Brazílie a Jižní Korea.

Podle japonských sdělovacích prostředků má země zájem spolupracovat s Ruskem při využívání kosmodromu Vostočnyj. Agentura Yomiuri Shimbun uvedla, že o této možnosti bude jednat japonský premiér Šinzó Abe při své listopadové návštěvě Moskvy. Podle dřívějších informací vzešla iniciativa z ruské strany, která doufá, že by Japonsko mohlo investovat do rozšíření kosmodromu Vostočnyj.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 TZ55, odhadovaná velikost je mezi 7 a 24 metry, maximální přiblížení ve 21:03 UT na vzdálenost 0,00548 AU (2,13 vzdálenosti Měsíce, tj. asi 820 000 km), planetka byla poprvé pozorovaná 10. října 2016 - Pan-STARRS 1, Haleakala.

Pohled do minulosti (15. října):
1986 - ze základny White Sands startovala sondážní raketa NASA Black Brant 8C; dostup 340 km (30. výročí)
1986 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Molnija vypuštěna vojenská družice Kosmos 1785 (30. výročí)
1986 - z kosmodromu Pleseck startovala nosná raketa Ciklon s družicemi Strela-3; havarovala (30. výročí)
1986 - ze stanice Molodežnaja odstartovala meteorologická raketa typu M-100B; dostup 80 km (30. výročí)
1986 - ze základny Kapustin Jar odstartovala meteorologická raketa typu M-100B; dostup 79 km (30. výročí)
1976 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou vypuštěna meteorologická družice Meteor 1-26 (40. výročí)
1966 - ze základny El Arenosillo odstartovala španělská sondážní raketa Skua; dostup 81 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny tři balistické rakety Nike T a tři Falcon 201A (60. výročí)
1946 - ze základny White Sands byla vypuštěna balistická raketa Nike 3-R (70. výročí)
1946 - ve Francii byla vylepšená verze rakety EA 1941 (konstruktér Barre) pojmenovaná Eole (70. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat