01.11.2016


Americká kosmická agentura NASA vyzvala studenta k podávání návrhů na experimenty pro vědecký balón, který by měl na podzim 2017 dosáhnout k hranicím 23 mil (asi 37 km). Balón odstartuje z Fort Sumne v Novém Mexiku a jeho let bude trvat 10 až 20 hodin. Do gondoly bude umístěno až 12 studentských experimentů, které vybere komise odborníků z NASA Wallops Flight Center.

Do Moskvy byl letecky dopraven návratový modul kosmické lodi Sojuz MS-01, který přistál v Kazachstánu 30. října s kosmonauty Ivanišinem, Onishim a Rubins[ovou]. Modul byl přepraven letounem Centrálního vojenského okruhu (CVO), jehož příslušníci zajišťovali v místě přistání vyhledávací a záchranné činnosti. Podle informace tiskové služby CVO bude návratový modul předán specialistům RKK Energija.

Na kosmodrom Bajkonur přiletěly z Moskvy hlavní a záložní posádky pro let kosmické lodi Sojuz MS-03. Po přivítání na letišti obě posádky odjely do výcvikového střediska, kde projdou závěrečnou předstartovní přípravou. Start Sojuzu je naplánován na 17. listopadu ve 20:20 UT.

Čínské státní sdělovací prostředky oznámily, že pobyt dvou kosmonautů na orbitální stanici Tiangong-2 je v polovině a kosmonauti Jing Haipeng a Chen Dong se nyní zabývají především lékařskými experimenty. Na zemi se mají čínští kosmonauti vrátit 18. listopadu.

NASA ve svém středisku Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii testuje počítačový program Scout, který má sloužit jako systém včasného varování před kosmickými objekty. Program shromažďuje data o planetkách a kometách z několika teleskopů a určuje, zda se jedná o objekt NEO (Near-Earth Objects). Scout se zaměřuje na objekty, které se přiblíží k Zemi na vzdálenost nepatrně větší než je vzdálenost Měsíce. Předpokládá se, že program bude oficiálně spuštěn koncem letošního roku.

Firma Northrop Grumman z Redondo Beach dodaly poslední z pěti vrstev sluneční clony pro kosmický teleskop JWST (James Webb Space Telescope). James Cooper, manažer střediska NASA Goddard Space Flight Center, uvedl, že je to další velký mezník pro projekt dalekohledu JWST. Po rozvinutí zabere sluneční clona, jejíž stavba si vyžádala tři roky, plochu velikosti tenisového kurtu. Webbův teleskop, který bude v roce 2018 vypuštěn nosnou raketou Ariane 5, bude nástupcem Hubbleova kosmického teleskopu.

Představitelé kosmických agentur Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky (skupina BRIKS) podepsali protokol o spolupráci při výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely. Generální ředitel Roskosmosu k podpisu protokolu řekl, že tento dokument představuje mechanismus, na jehož základě bude probíhat spolupráce zemí BRIKS při pronikání do vesmíru a při společném využívání systémů pro dálkový průzkum Země.

Pracovníci RKK Energija ve spolupráci s kosmonauty dokončili sérii ergonomických experimentů v maketě budoucí pilotované kosmické lodi Federacija, zejména podmínky pro ruční řízení. Na základě těchto zkoušek budou zpracovány projekty pracovních míst v lodi. Kosmická loď Federacija bude určená jak k dopravě až čtyř kosmonautů na orbitální stanici na nízké oběžné dráze, tak pro lety k Měsíci.

Na mezinárodním fóru o letectví a kosmonautice v Zhuhai (provincie Kuang-tung) řekl Han Qingping, prezident Chinarocket Co., Ltd, že Čína v roce 2017 vypustí svoji první komerční družici, jejímž primárním účelem bude šíření satelitních dat pro potřeby zemědělství. Čínské úřady se urychleně snaží vytvořit právní rámec na podporu a regulaci rozvoje komerčního kosmického průmyslu. Předpokládá se, že tento krok bude dokončen ještě v letošním roce.

V blízkosti Země prolétá planetka 2006 KC, maximální přiblížení v 05:45 UT na vzdálenost 0,08626 AU (33,54 vzdálenosti Měsíce), planetka byla objevená 19. května 2006 - Catalina Sky Survey.

Pohled do minulosti (1. listopadu):
1986 - z brazilské základny Natal startovala sondážní raketa Sonda 6 (INPE-003); dostup 444 km (30. výročí)
1976 - z kosmodromu Pleseck byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna průzkumná družice Kosmos 865 (40. výročí)
1976 - z prostoru Bílého moře byla v rámci testování odpálena balistická raketa R-29 Volna (40. výročí)
1966 - nad Edwards AFB se uskutečnil let raketoplánu X-15A; maximální dostup 93,54 km (50. výročí)
1966 - z kosmodromu Bajkonur byla cvičně odpálena balistická raketa R-16U; dostup asi 1200 km (50. výročí)
1966 - ze základny Woomera odstartovala sondážní raketa HAD k výzkumu atmosféry; dostup 100 km (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Project 5784, Nike T a Matador (60. výročí)
1956 - ze základny Holloman odstartovala sondážní raketa Aerobee AJ 10-34 (USAF-73); dostup 68 km (60. výročí)
1956 - na základně Edwards AFB byl dokončen stav na zkoušky raketových motorů využívaný pro Saturn 5 (60. výročí)
1956 - US Navy odstoupilo od vývoje balistické rakety Jupiter a soustředilo se na raketu Polaris (60. výročí)

Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat