02.11.2016


V čistých prostorách střediska NASA Goddard Space Flight Center v Greenbeltu byla dokončena stavba nového kosmického teleskopu JWST (James Webb Space Telescope). Hlavním objektem testování bude zrcadlo dalekohledu, které je rozhodujícím dílem celého teleskopu. Teleskop JWST je společným projektem amerického NASA, Evropské kosmické agentury a Kanadské kosmické agentury.

Na kosmodromu Bajkonur cvičili kosmonauti z hlavní a záložní posádky v transportní kosmické lodi Sojuz MS-03. Kosmonauti prošli úvodní instruktáží o bezpečnosti a seznámili se s průběhem prací. V průběhu výcviku kosmonauti vyzkoušeli skafandry a prověřovali jejich hermetičnost a seznámili se s rozmístěním nákladu v kosmické lodi. Na kosmodromu také zasedalo technické vedení, které schválilo vybavení kosmické lodi komponenty paliva a stlačenými plyny.

List Global Times napsal, že Čína vypustí nosnou raketu Long March 5 ve čtvrtek 3. listopadu. Raketa využívá pro všechny své motory ekologické palivo a stává se tak první čínskou raketou, která takové palivo využívá. Podle vyjádření vedoucího pracovníka China Aerospace Science and Technology Corporation tak v případě úspěšného startu vstoupí země do éry ekologicky čistých raket.

Ze startovního komplexu Yoshinobu základny Tanegashima Space Center odstartovala v 06:20 UT (15:20 hod. místního času) nosná raketa H-2A, která nese pod aerodynamickým krytem japonskou stacionární meteorologickou družici Himawari 9. Družice o hmotnosti asi 3500 kg byla navedena na přechodovou dráhu ke dráze stacionární a necelých 28 minut po vzletu se oddělila od druhého stupně nosné rakety. Do pracovní pozice nad Tichým oceánem se družice dostane později pomocí vlastního motoru.

Nepříznivé povětrnostní podmínky znemožnily první samostatný zkušební let raketoplánu SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic. Pro silný vítr se SpaceShipTwo neodpoutal od mateřského letounu WhiteKnightTwo a po více než dvouhodinovém letu společně přistály. Společnost na twitteru uvedla, že opakovaný pokusný let uskuteční v nejbližší době. Společnost Virgin Galactic nedávno získala dvouletou licenci na zkušební lety.

Mezivládní dohoda mezi Ruskem a Kazachstánem o projektu Bajterek bude podepsána do konce letošního roku, řekla novinářům Rano Džurajeva, generální ředitelka Střediska pro využívání pozemní kosmické infrastruktury (CENKI). Dohoda stanoví objemy investic obou stran a charakteristiky nosné rakety Sunkar, kterou pro projekt připraví Rusko.

V rámci mezinárodního aerosalónu Airshow China 2016 řekl generální ředitel ruského NPO Energomaš Igor Arbuzov, že v roce 2019 by měl být k dispozici první zkušební model nového ruského raketového motoru spalující metan. Už dříve Arbuzov oznámil, že NPO Energomaš ve spolupráci s KB chimavtomatiki plánují metanový raketový motor s tahem 85 tun. Arbuzov také informoval, že druhý start americké nosné rakety Antares s ruským motorem RD-181 se uskuteční v prvním čtvrtletí 2017 (první úspěšný let této rakety proběhl v říjnu).

Sonda Cassini má naplánován korekční manévr OTM-463 (Orbital Trim Maneuver), kterým se upravuje dráha letu před plánovaným těsným průletem kolem Saturnova měsíce Titan. Při průletu označeném T-124 proletí sonda 13. listopadu v minimální vzdálenosti 1582 km od povrchu měsíce. Během tohoto předposledního plánovaného průletu kolem Titanu bude sonda zkoumat především oblasti kolem severního pólu.

V blízkosti Země prolétá planetka 2016 UX5, odhadovaná velikost je mezi 9 a 30 metry, maximální přiblížení ve 23:35 UT na vzdálenost 0,01818 AU (7,07 vzdálenosti Měsíce), planetka byla poprvé pozorovaná 21. října 2016 - Mt. Lemmon Survey.

Pohled do minulosti (2. listopadu):
2006 - v Íránu bylo odpáleno několik balistických raket typu Ghadr 1; dostup kolem 150 km (10. výročí)
1976 - z arktické základny Chejsa byla vypuštěna meteorologická raketa M-100; dostup 89 km (40. výročí)
1976 - narodil se Andreas Enevold Mogensen, dánský inženýr, od roku 2009 v týmu kosmonautů ESA (40. výročí)
1966 - z SLC4E na Vandenberg AFB byly raketou Atlas Agena D vypuštěny družice KH 7 a OPS 5424 (50. výročí)
1966 - z LF22 základny Vandenberg byla odpálena balistická raketa Minuteman 2; raketa selhala (50. výročí)
1966 - ze základny Hammaguir odstartovala sondážní raketa Saphir VE231; dostup asi 1000 km (50. výročí)
1966 - z Bajkonuru byla nosnou raketou Ciklon vypuštěna družice Kosmos U-2; start nebyl oznámen (50. výročí)
1956 - ze základny White Sands byly odpáleny balistické rakety Honest John, MB-1, Nike T a Hawk I (60. výročí)
1956 - z lodi plující v Atlantiku odstartovala sondážní raketa Nice Cajun N-C 9; dostup 131 km (60. výročí)
1956 - ze základny Holloman AFB byla vypuštěna sondážní raketa Aerobee AJ10-34; dostup 146 km (60. výročí)

Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat