Pondělí - 25. 6. 2018



Přetrvávající nepříznivá předpověď počasí vedla společnost Rocket Lab k odložení startu své nosné rakety Electron z novozélandské základny Mahia. Mluvčí společnosti uvedla, že příští pokus o vypuštění se uskuteční nejdříve ve středu 27. června v době od 12:30 hod. (00:30 UT). Nynější startovní okno pokračuje až do 6. července.


Na kosmodromu Bajkonur proběhla v rámci předstartovní přípravy zkouška fotovoltaických článků nákladní kosmické lodě Progress MS-09. Test sestával z rozevření panelů, měření vyráběné elektrické energie a prověrka elektrických rozvodů. Další důležitou operací bude vybavení lodě komponenty paliva a stlačenými plyny (naplánováno na 27. a 28. června). Vypuštění Progressu MS-09 nosnou raketou Sojuz-2.1a se uskuteční z PU-6/31 kosmodromu Bajkonur 10. července.


Přistávací část čínské sondy Chang'e-3, která přistála na Měsíci v prosinci 2013, se během měsíčního dne stále probouzí a odesílá na Zemi data. Přistávací modul, jenž na povrch v Mare Imbrium vysadil malý rover, měl plánovanou životnost jeden rok. Informaci zveřejnili amatérští pozorovatelé - Čína o sondě Chang'e-3 nevydává žádné oficiální informace.


Japonská kosmická agentura JAXA zveřejnila další, podrobnější snímky planetky Ryugu pořízené sondou Hayabusa-2 ze vzdálenosti asi 40 km. Yuichi Tsuda, jeden z vedoucích pracovníků mise, řekl, že osa rotace planetky je kolmá na oběžnou dráhu a na tělese je mnoho velkých kráterů a horských masivů, což je pro vědce velkým překvapením. Tsuda dále uvedl, že četné gravitační anomálie zkomplikují přibližování sondy k povrchu a přistání na povrchu planetky.


SpaceX uskutečnila na SLC-40 Cape Canaveral statický test motorů prvního stupně nosné rakety Falcon 9, která je určena k vynesená nákladní lodě Dragon CRS-15 k Mezinárodní kosmické stanici. Jako první stupeň je použit exemplář B1045.2, jenž už letos v dubnu letěl při vypuštění observatoře TESS. Po dokončení zkoušky byla raketa vrácena zpět do montážní budovy, kde k ní bude připojeno užitečné zatížení; start je naplánován na pátek 2. června.


Generální ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin řekl, že Rusko nemá zájem o přerušení spolupráce s USA v oblasti kosmického výzkumu a při výstavbě lunární orbitální stanice. Rovněž Spojené státy mají zájem na spolupráci, neboť kosmická činnost je mimo jakýchkoli sankcí. Rogozin dále v rozhovoru pro TV stanici RT řekl, že Roskosmos má snahu zvýšit počty startů nosných raket z kosmodromu Vostočnyj, a to až na frekvenci jeden start měsíčně.


Pohled do minulosti (25. června):
1998 14:00 - z kosmodromu Bajkonur byla nosnou raketou Sojuz-U vypuštěna družice Kosmos 2359
1988 - ze základny Thumba byla vypuštěna meteorologická raketa RH-200; dostup asi 70 km
1958 03:36 - z LC6 Cape Canaveral byla odpálena balistická raketa Redstone; po poruše dostup asi 90 km



Šipka
TOPlist

Žádné komentáře:

Okomentovat