10.04.2013


304102
Bývalý astronaut ESA Christer Fuglesang (a první švédský kosmonaut), který byl představen jako šéf magisterského programu leteckého inženýrství na KTH Royal Institute of Technology se na tiskové konferenci ve Stockholmu věnoval mj. přípravě letu lidí na Mars. Vyjádřil se, že zatím není jasné, jakému záření bude posádka při letu k Marsu vystavena, ale je zřejmé, že ochrana před zářením bude rozhodujícím faktorem pro uskutečnění mise. Ochrana ovšem bude velmi obtížné, protože se při meziplanetárním letu bude muset posádka chránit před vysoceenergetickými částicemi.
Zdroj: http://www.kth.se/en/aktuellt/nyheter/astronaut-s-radiation-study-will-be-critical-for-mars-mission-1.381525


304101
House and Land Resource Management Committee souhlasí s legislativním opatřením, které umožní vybudovat společnosti SpaceX v Boca Chice v Texasu soukromý kosmodrom. Legislativa umožní dočasně uzavřít pláže, přes které povede střelecký sektor kosmodromu. Součástí opatření je také zákaz uzavírat pláže v určitých dnech (vybrané soboty a neděle). SpaceX zatím o místu budování svého kosmodromu zatím nerozhodla.
Zdroj: http://www.kveo.com/news/spacex-bill-clears-unanimously-vote-9-0


304100
Předseda Indické kosmické agentury K. Radhakrishnan uvedl, že v červenci se uskuteční nový pokus o vypuštění nosné rakety GSLV (předchozí dva lety byly neúspěšné, celkové skóre je z desíti startu čtyři neúspěchy). Raketa GSLV, jejíž sestavování bylo zahájeno 31. ledna na základně Sriharikota, ponese telekomunikační družici GSAT-14.
Zdroj: http://www.indianexpress.com/news/fresh-gslv-launch-attempt-in-july/1099987/


304099
Na předsednictvu vlády Ukrajiny se konal brífink ke Dni pracovníků raketo-kosmického sektoru Ukrajiny, na kterém vystoupil předseda NKAU J. Aleksejev. Ve svém vystoupení se věnoval výsledkům ukrajinské kosmické agentury v minulém roce a naznačil úkoly raketo-kosmického sektoru pro letošní rok. Značnou pozornost věnoval využití dat z družice Sič-2, projektu raketového komplexu Ciklon-4, spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a plnění Koncepce národního programu v oblasti kosmonautiky do roku 2032.
Zdroj: http://www.nkau.gov.ua/nsau/newsnsau.nsf/mainsubjectsR/EB77DB7300857397C2257B4900423340?openDocument&Lang=R


304098
V Astaně byl zahájen dvoudenní seminář věnovaný vypuštění první kazašské družice pro dálkový průzkum Země. Seminář pořádají společně Národní kosmická agentura Kazachstánu (Kazkosmos) a francouzská společnost EADS Astrium. První den vystoupil předseda Kazkosmosu Talgat Musabajev, který uvedl, že první družice pro dálkový průzkum bude vypuštěna z ruského kosmodromu Jasnyj ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a druhá z francouzského kosmodromu v Kourou v roce 2014.
Zdroj: http://kazcosmos.gov.kz/


304097
Společnost Lockheed Martin Space Systems dokončuje stavbu sondy MAVEN (Mars Atmosphere And Volatile Evolution), která má v listopadu odstartovat k Marsu. MAVEN, jež bude naveden na vysoce eliptickou dráhu kolem Marsu, bude zkoumat, co způsobilo dávné zmizení většiny atmosféry planety. Sonda MAVEN musí být dokončena a otestována do srpna, kdy musí být dodána na Cape Canaveral; firma Lockheed uvedla, že testování probíhá podle stanoveného harmonogramu.
Zdroj: http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/awx_04_09_2013_p0-566652.xml


304096
Společnost Lockheed Martin oznámila, že 22. dubna zahájí zátěžové testy kosmické lodi Orion v rámci přípravy na první let v roce 2014, při kterém se ověří konstrukce při návratu do atmosféry vysokou rychlostí (84 procent rychlosti příletu od Měsíce). Během zkoušek se bude sledovat mj. chování kabiny během startu a oddělení od nosné rakety. Každá série testů bude trvat tři až pět dní.
Zdroj: http://www.flightglobal.com/news/articles/orion-capsule-set-for-static-load-testing-384373/


304095
Generál William Shelton, velitel Air Force Space Command navrhl v Colorado Springs, aby radarová stanice na Aljašce byla v souvislosti s Korejskou krizí spuštěna na plný výkon. Potřebné prostředky se mají získat omezením provozu radarových stanic na východním pobřeží USA, které se věnují především sledování satelitů a kosmického smetí. Generál díky automatickým rozpočtovým škrtům musí uspořit 5 miliónů dolarů.
Zdroj: http://defense.aol.com/2013/04/09/space-command-juggles-budget-in-face-of-north-korean-threat-spa/


304094
Ředitel UP Geoinformacionnyje sistemy běloruské akademie věd Sergej Zolotoj řekl novinářům, že Bělorusko hodlá vstoupit do Výboru OSN pro mírové využívání kosmického prostoru. Vstup do Výboru přinese nové možnosti rozvoje národních kosmických prostředků a přispěje k vytvoření normativních základů činnosti v kosmu. Kromě toho Bělorusko plánuje přístup k mezinárodní chartě "Kosmos a velké katastrofy".
Zdroj: http://novosti-kosmonavtiki.ru/news/7376/


304093
NPO Lavočkina zvítězilo v soutěži ruského ministerstva obrany na stavbu pěti družic radioelektronické rozvědky v celkové hodnotě 70 miliard rublů. Generální ředitel NPO Lavočkina Viktor Chartov k tomu řekl, že firma nyní zkoumá nabídky zahraničních firem na dodávku užitečného zatížení. Vlastní družici a služební systémy vyrobí NPO a po získání potřebných zkušeností bude vyrábět i užitečné zatížení; podíl ruských komponent bude družici od družice narůstat, dodal Chartov.
Zdroj: http://ria.ru/science/20130410/931821493.html


304092
Kanadská kosmická agentura oznámila, že první kanadská družice pro dálkový průzkum Země Radarsat-1 přestala pracovat. Závada se objevila 29. března a družice přešla do bezpečnostního režimu. Situace s družicí se dále studuje, ale je malá pravděpodobnost plného obnovení provozu družice, uvedla agentura. Družice byla vypuštěna v listopadu 1995 a předpokládaná aktivní životnost byla 12 roků.
Zdroj: http://www.asc-csa.gc.ca/eng/media/news_releases/2013/0409.asp


40. výročí letu sondážní rakety Aerobee 170 (NASA 13.91DG), dosažená výška 198 km.
60. výročí pátého letu raketového letounu Bell X-1A, pilot: Jean Ziegler, max. rychlost M=0,93.


Šipka

Žádné komentáře:

Okomentovat